Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors skola ska bli bättre genom att lära av andra kommuner

Eleverna i Hofors grundskola är inte nöjda med skolmaten, de känner sig otrygga i skolan och de skolkar mycket.
För att förbättra sig ska Hofors nu utbyta erfarenheter med andra kommuner.

Annons

Det är i en undersökning som gjort i de tio kommuner som ingår i Kvalitetsnätverk Bergslagen som Hofors får dåligt resultat i flera olika jämförelser.

Sedan tidigare är det känt att Hofors har dåliga meritvärden, men den här undersökningen visar även att det även finns ett missnöje med skolmiljön. Bland annat har Hofors lägst nöjdhetsindex.

Det är också många av eleverna som har svarat att de inte känner sig trygga i skolan och Hofors sticker ut som den kommun där flest skolkar.

Inte heller skolmaten får gott betyg av eleverna, trots att kostnaden ligger över snittet i de kommuner som deltagit i undersökningen.

Skolchefen Agneta Dahlqvist har inget svar på varför Hofors skola återigen får negativa resultat i undersökningar.

– Jag är relativt ny som skolchef och det undrar jag också. Jag har ingen förklaring till det så här direkt, säger skolchefen Agneta Dahlqvist.

* Vad vidtar ni för åtgärder?

– Jag har inte hunnit se den här rapporten än, men det handlar väl mycket om kompetensutveckling av personalen och att omorganisera på olika vis. Det är mycket vi måste göra.

* Kommer ni ha råd med det när budgeten är så bantad som den är och när det till exempel är stopp för vidareutbildning?

– Det här måste vi åtgärda och det måste vi anpassa oss efter. Kompetensutveckling behöver inte heller bara vara dyra kurser, det kan också vara att utbyta erfarenhet med andra kommuner för att se hur de har gjort.

Vansbro är en kommun som Hofors kan lära sig av, i alla fall när det kommer till skolmat. De har en lägre kostnad än i Hofors, men eleverna är ändå mycket nöjdare med maten. Vansbro hade även mycket skolk vid en undersökning för fyra år sedan, men nu ligger de lägst.

Mer läsning

Annons