Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors väntas satsa 6,3 miljoner på nytt centrum

Etapp ett av förnyelsen av Hofors centrum är upphandlad. Beräknad kostnad är 6,3 miljoner kronor under 2009. Kommunstyrelsen ska nu besluta om att kicka igång projektet, samtidigt som kommunens ekonomi blöder.

Annons

Hofors kommun gjorde förra året ett minus på närmare 4 miljoner kronor. Enligt ekonomichef Christer Ekendahl är kommunens intention nu att återställa det negativa resultatet redan under 2009, men det ser inte ljust ut.

Det överskott som skattehöjningen på 75 öre skulle ge äts upp av kraftigt minskade skatteintäkter orsakade av lågkonjunkturen.

I alliansregeringens vårproposition får kommunerna visserligen mer pengar, av totalt 17 miljarder kronor i statligt bidrag kommer ungefär 13 miljoner Hofors kommun till gagn. Men det ger inget tillskott i kommunens kassa förrän 2010 och framåt. Det ger inte en krona i år.

Till det kommer socialnämndens prognos som redan nu pekar på ett minus på 5 miljoner kronor mot budget för 2009. Det är samma lågkonjunktur som är boven. Antalet personer i behov av socialbidrag skenar och nämnden själv har ännu ingen plan för hur underskottet ska regleras.

Samtidigt som kommunens ekonomi blöder och planerade projekt som till exempel Entré Ungdom har stoppats föreslås kommunstyrelsen på tisdag besluta att lägga 6,3 miljoner kronor under 2009 för att bygga om i centrum.

I projektet som går under namnet centrumförnyelsen ingår att riva Palladium för att bygga parkeringsplatser och att öppna Skolgatan för biltrafik för att på så vis skapa en ny framsida mot Teaterplan.

Mer läsning

Annons