Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors vill profilera sig som idrottskommun

Samtidigt som skola och äldreomsorg får stå tillbaka satsar Hofors hårt på sitt rika föreningsliv. Målet är att skapa ett rykte som idrottskommun och på så vis locka fler besökare till orten.

Annons

Tv-reklamen som rullat i några veckor under hösten och de nya skyltarna vid Hofors infarter vittnar om den medvetna satsningen på idrottsturism. Här finns fler anläggningar än på andra orter av samma storlek, det är både medborgare och beslutsfattare stolta över.

– Vi vill behålla dem för att de som bor här ska ha det bra. Samtidigt kanske vi inte kan lägga lika mycket pengar på skolan som vi gjorde när vi var fler invånare. Vi måste spara, men på vissa plan måste vi också gasa, säger kommunchefen Ulf Strömstedt.

Kommunen har gjort flera strategiska val detta krisår. Hoforshallen renoveras för 14 miljoner kronor och bowlingklubben har fått ett kommunalt lån på 8 miljoner för att bygga ny hall i centrum.

Istället fick Entré Ungdom stå tillbaka, renoveringen av Folkets Hus blir minimal jämfört med planerat.

Nästa år blir det stora neddragningar inom skola och äldrevård. Hofors väljer också att höja skatten med 50 öre.

– Jag tror inte att skattens betydelse är så stor, det viktiga är att vi har bra service. Våra idrottsanläggningar har varit föremål för diskussion, men vi tycker att de är viktiga att ha kvar, säger Sören Bergqvist (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Men även i ishallen och på friidrottsarenan börjar det bli tomt allt eftersom befolkningen krymper, erkänner socialdemokraten Torbjörn Jansson som är ordförande i fritids- och kulturutskottet.

– Det är därför vi satsar på idrottsturism, vi behöver fler som kommer hit och använder våra anläggningar.

I fikarummen nere på Ovako verkar skattehöjningen accepteras.

– Men folk vill se att pengarna går till skola och äldrevård, poängterar Timo Viiperi, ordförande i IF Metall.

Samtidigt är han själv aktiv inom Hofors AIF, stolt över idrottskommunen Hofors och han stor ser potentialen att bygga vidare på Hofors rika föreningsliv.

– Jag har varit på träningsläger på Åland, det är nästan fullbokat av Stockholmare, de har två timmar dit, men det är två timmar hit också, säger han.

Fotnot. Diskussionen om Hofors som idrottskommun fördes på ett möte på Folkets Hus under onsdagskvällen, med tema Hofors framtid.

Mer läsning

Annons