Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors vill sälja vatten till Sandviken

Den nya vattenledningen mellan Hofors och Malmjärn öppnar möjligheten för försäljning av vatten till Storvik och Kungsgården i Sandvikens kommun. Något avtal finns dock ännu inte.

Annons

DTU i Hofors ska bygga om vattenledningsnätet i Hofors kommun. Vattenverket i Malmjärn läggs ned och en ny ledning dras från Hofors till Maljärn.

I samband med detta vill Hofors sälja vatten till Sandvikens kommun och orterna Storvik och Kungsgården. Sandvikens kommun har flaggat för att problem med vattenförsörjningen kan uppstå på dessa platser och det har fått Hofors kommun att dra öronen åt sig.

– Vi har diskuterat med Sandvikens kommun om ett samarbete är möjligt, säger Christer Ekendahl, vd för DTU i Hofors.

Vattenledningsnätet i Hofors är dimensionerat för en befolkning på 16 000 invånare. I dagsläget bor cirka 10 000 personer i kommunen. Det innebär att man har en överkapacitet och en del av denna kan överföras till Storvik och Kungsgården.

Försäljningen av vatten skulle kunna inbringa 1 miljon kronor om året, men siffran är bara ett antagande. Något avtal mellan Hofors och Sandviken finns ännu inte.

– I slutänden är det en förhandlingsfråga. Arbetet med den nya ledningen till Malmjärn ska ske under hösten och vintern och därför behöver vi arbeta skyndsamt med frågan vattenförsäljningen direkt efter sommaren, säger Christer Ekendahl.

Mer läsning

Annons