Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors vill slippa skatt på bolagsvinster

Hofors kommun planerar att lägga alla kommunala bolag i en koncern med gemensamt moderbolag. På så sätt slipper man betala skatt på de vinster bolagen gör.

– Kalla det skatteplanering om du vill, men det handlar om en miljon kronor som på det här sättet kommer Hoforsborna till del i stället för att gå till staten, säger kommunchefen Eira Källgren.

Annons

I dag finns två kommunkoncerner och ett antal fristående kommunala bolag i Hofors. Nu har man tittat på om det skulle gå att slå ihop alla dessa till en koncern.

Som det är i dag är nämligen alla överföringar av pengar mellan bolagen och kommunen skattepliktiga. Om de låg i samma koncern kunde bolagen som ingick i stället betala "koncernbidrag" till varandra så att det inte fanns någon vinst kvar att beskatta.

Det är inte ovanligt att kommunerna gör så här. Vinstskatten som kommunen vill slippa är 28 procent.

– Vi vill göra så här för att Hoforsborna inte ska gå miste om en miljon kronor om året. På det här sättet kan pengarna användas till kommunal verksamheten, säger Eira Källgren.

Den här formen av kommunal skatteplanering är helt laglig. Förloraren är dock staten som går miste om skatteintäkter.

Men tanken om en koncernbildning handlar inte bara om att slippa skatt.

– Det blir en tydligare organisation med en enda koncern med ett gemensamt moderbolag. Det ger samordningsvinster och en styrning, säger Christer Ekendahl, ekonomichef och chef för kommunala bolaget DTU.

I går fick politikerna i kommunstyrelsen information om det hela. Beslut om frågan ska dock inte tas av kommunstyrelsen förrän 26 oktober och av kommunfullmäktige i november.

Mer läsning

Annons