Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsföretag först med korttidsvecka

/
  • HINDRAR UPPSÄGNING. Arbetarna på Bemab i Hofors jobbar korttidsvecka för att rädda jobben. Några av dem är Micke Holm, Magnus Lorentzén, Tapio Mäntylä, Mikko Kaskelä och Torbjörn Sjöblom.
  • HOPPAS ATT DET RÄCKER. ”Vi tror och hoppas att det här räddar jobb”, säger fackombudet Tapio Mäntylä om den överenskomna korttidsveckan.

Bemab i Hofors är första gästrikeföretaget som infört korttidsvecka med motsvarande lönesänkning för metallarbetarna.
– Vi hoppas att det ska räcka, säger Lars-Åke Elfsberg, avdelningschef på verkstadsföretaget Bemab.

Annons

Hittills i år har Bemabs omsättning minskat med 40 procent jämfört med i fjol.

– Det är risk att vi tappar ännu mer, säger Lars-Åke Elfsberg som nyligen tvingades säga upp fyra personer och såg att ännu större neddragningar krävdes.

När han pratade om läget med fackets ombudsman kom denne med idén att företaget kunde utnyttja det nya avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen.

Avtalet möjliggör sänkt arbetstid och sänkta löner under en begränsad period för att på så vis undvika uppsägningar. Det kräver dock en lokal överenskommelse.

Lars-Åke Elfsberg räknar med att företaget i dag har kostnader för några hundra mantimmar i månaden, som inte täcks av intäkter.

Korttidsveckan täcker drygt hälften av den summan. Elfsberg hoppas också att nya projekt ska ge mer jobb till företaget.

Under de närmaste tio veckorna byter de 16 metallarbetarna av varandra och är lediga antingen måndag eller fredag.

Det sparar kostnaderna för tre heltidstjänster.

Alternativet hade varit uppsägningar, menar Lars-Åke Elfsberg.

– Då hade vi tappat mycket kompetens. Vi har välutbildade killar som det hade varit jättesvårt att få tillbaks när det vänder uppåt igen, säger han.

Under sex, eventuellt åtta, av de lediga dagarna får arbetarna facklig utbildning. De timmarna betalas av IF Metall – så när som på 50 öre per timme.

– Vi tror och hoppas att det här räddar jobb, säger Tapio Mäntylä, fackligt ombud på företaget.

Om det ändå skulle bli uppsägningar fyller företaget på och betalar så att de som sägs upp inte förlorar arbetslöshetsersättning.

Lars-Åke Elfsberg tror och hoppas att beläggningen blir bättre till sommaren och att personalen då ska kunna gå upp i arbetstid igen.

Bemab utför service av lyftdon på större industrier i re- gionen, bland annat Sandvik och SSAB. Företaget ingår sedan ett par år tillbaka i Metalock Sweden som ingår i Midrocgruppen och i sin tur ägs av Mohammed Al-Amoudi och familjen Wikström.

Mer läsning

Annons