Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforshus får ta över Itells hyresskulder

Nu får Hoforshus ta över både Itells hyresskluld och rabatterade lokalhyror för företagen i Högtomta. Anledningen är att Hofors Förvaltningshus och Hoforshus från årsskiftet blir ett och samma bolag.

Annons

Det är av skattetekniska skäl som kommunen har valt att lägga alla 100 procent kommunalägda bolag i samma koncern. Det är inget ovanligt grepp, flera andra kommuner har agerat på likande vis. I Hofors gör det en skillnad på en miljon kronor som kommunen annars hade tvingats betala i skatt på ränteintäkter inom bolagen. En enig kommunstyrelse sade på måndagen ja till förändringen.

Blir samma bolag

Den nya företagsstrukturen innebär även att Hofors Förvaltningshus som äger och hyr ut kontorslokaler i gamla Högtomta skola på Skolgatan och Hoforshus blir ett och samma bolag.

Förvaltningshus enskilt största hyresgäst är Itell och Arbetarbladet har vid flera tillfällen berättat att telecomföretaget som bland annat sköter kommunens växel vägrar betala hyran. Den sammanlagda hyresskulden som Hoforshus nu får ta över var i början på hösten närmare en miljon kronor och tvisten är ännu inte löst.

Vid Arbetarbladets genomgång av Hofors Förvaltningshus årsredovisningar för ett tag sedan visade det sig dessutom att bolaget redan tidigare år gått med stora förluster. Förra året gjorde man ett minusresultat på drygt fyra miljoner kronor. Ordföranden Kjell Höglin (S) lät då meddela att det är ett politiskt ställningstagande att subventionera hyrorna i fastigheten.

Satsning

– Det är en näringspolitisk satsning som vi har valt att göra. Vi kan inte ta ut en hyra som motsvarar våra kostnader för fastigheterna, sade Kjell Höglin.

Även rabatten på hyrorna för företagen i Högtomta följer nu med till det kommunala bostadsbolaget.

Finns det risk för att det är hyresgästerna som nu får stå för de subventionerade hyrorna?

– Nej, det är ju olika ben, lokalerna och hyresrätterna. Det är redan sagt sedan tidigare att kommunen ska stå för minus på lokalsidan, säger kommunalrådet, Marie-Louise Dangardt.

Mer läsning

Annons