Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsläraren i hovrätten

Den 47-åriga Hoforsläraren friades för misshandel och inlåsning av barn av Gävle tingsrätt. På onsdagen tog hovrätten upp domen på nytt.

Annons

Det var i september 2013 som en brännbollsmatch spårade ur. Några elever kastade grus och sten på läraren. Därefter tog en elev strypgrepp på en annan. Den 47-åriga läraren ska då ha låst in fem flickor som upplevde situationen som hotfull och försökte ta sig ut. Flickorna sa i förhör att de blev instängda och tvingade att duscha. De menar också att läraren ska ha sagt nedsättande ord och rivit en flicka på armen när hon försökte ta sig ut från det låsta omklädningsrummet.

– Läraren slet tag i min handled och kastade iväg mig så jag nästan flyger in i väggen, säger en flicka i förhöret.

Gävle tingsrätt friade läraren i mars 2014 och ogillade åtalet eftersom det saknades förhör med föräldrar, andra barn i närheten och även den andra läraren som deltog i lektionen.

Men när ärendet nu är uppe i hovrätten har åklagaren kompletterat med nya förhör med tre föräldrar samt ett inspelat videoförhör med en ytterligare person som deltog vid lektionen.

Förhören med föräldrarna handlar om hur barnen mådde i samband med händelsen i syftet att styrka åklagarens version av vad som hände i omklädningsrummet.

I det ytterligare inspelade videoförhöret styrks det att 47-åringen ska ha skrikit "Jävla cp-ungar" och låst in barnen under en längre tid.

För att bemöta de nya anklagelserna kommer Hoforsläraren själv att närvara i rätten och dessutom kallar försvaret ett ytterligare vittnesmål för att styrka den stökiga stämningen i klassen.

Hovrätten för nedre norrland i Sundsvall har valt att hålla förhandlingen i Gävle tingsrätt eftersom det är närmare att åka för de nya vittnena som alla bor i Hofors.

Åklagaren håller fast vid de ursprungliga misstankarna mot läraren: olaga frihetsberövande, misshandel och ofredande. Åklagare Therese Stensson menar att överklagandet behövs för att få en rättslig prövning av det ovanliga brottet.

– Som lärare får man vidta vissa åtgärder, men här har man gått utöver det man får göra, har Therese Stensson tidigare sagt till Arbetarbladet.

Om fyra veckor kommer hovrättens dom.

LÄS OCKSÅ:

Hoforsläraren förlorar sin lärartjänst

Dom mot Hoforslärare överklagas

Hoforsläraren friades - grät av lättnad

Ska åtalas - arbetar vidare med barn

Åklagaren: "Jag ska åtala Hoforsläraren"

Hoforsläraren: "Eleverna kastade sten"

Föräldrarna anmäler läraren till Skolinspektionen

Mer läsning

Annons