Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforspolitiker: Socialnämnden kan spara mer

Efter år av underskott tror socialnämndens ordförande Kenneth Axling (S) att det går att minska kostnaderna 2016.
– Jag ser stora möjligheter att se över verksamheten, säger han.

Annons

18 miljoner extra hade politikerna i Hofors att fördela för nästa år.

Att man har mer pengar än man räknat med beror på att befolkningsminskningen stannat av.

Inför 2015 års budget räknade man med att kommunen skulle tappa 75 personer per år till 2017. Det räknar man inte längre med. För första gången sedan 1993 ser kommunen inte ut att tappa invånare.

– Vi har räknat med att minska 25 personer per år. SCB tror att vi ska minska med 10. Det törs vi inte lita på, sade kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) när hon presenterar budgetförslaget för kommunfullmäktige.

Läs mer: Så mycket färre blev Hoforsborna 2014

Ett enigt kommunfullmäktige beslutade att låta skatten ligga kvar på samma nivå, 22,86 kronor.

Läs mer: Kommunen kan bryta löftet till Hoforsborna – vill slopa skattesänkning

Kommunstyrelsens förslag att öronmärka 10 miljoner kronor till löneökningar och prioritera barnomsorg och utbildning, som ges 5,5 miljoner, medan socialnämnden skulle få 2,5 miljoner extra fick mothugg. Båda nämnderna hade bett om mer pengar inför 2016.

Folkpartiet vill minska kommunstyrelsens budget från 80 till 78 miljoner kronor. Pengarna fördelas lika mellan de två nämnderna.

– Det vore skam om vi inte inom kommunstyrelsen kan se över vår verksamhet. Det är det vi ber våra nämnder att göra, sade Hans Backman (FP).

Partiet vill dessutom se över om LSS och delar av omsorgsverksamheten på entreprenad kan vara en bra idé.

– Vi gjorde en översyn i våras. Det finns enorma samordningsvinster när det är vi som aktör som har verksamheten, säger Daniel Johansson (S).

Moderaterna ville dela de 8 extra miljonerna lika mellan de två nämnderna.

– Socialnämnden har det största underskottet, men samtidigt den största möjligheten att göra åtgärder. Men då måste de ha medel för att göra det, säger Ziita Eriksson (M).

– Moderaterna vill göra en mer balanserad satsning. Men i skolan kan vi göra satsningar som förebygger kostnader i socialnämnden, säger Daniel Johansson (S).

Ökade kostnader för övertid, sjuklön och fler LSS-ärenden gör att socialnämnden går mot ett underskott på 15 miljoner enligt kommunens delårsrapport.

Verksamheten har kostat för mycket under flera år. Ändå tror socialnämndens ordförande Kenneth Axling (S) att de ska klara budgeten nästa år.

– Som ordförande i socialnämnden ska jag säga något ni kan bli förvånade över: Jag ser stora möjligheter att se över verksamheten, säger han.

Kommunen har tagit in en konsult i projektet "bemanna rätt" för att se över hur Hofors kan jobba för att minska kostnaderna.

Läs mer: Sex nya heltidsjobb på Persgården i Hofors

De 15,3 miljoner kronor som Hofors kan få om regeringens tilläggsbudget går igenom i riksdagen räknar man inte med i budgeten.

– När vi vet riksdagens beslut får vi ta en tilläggsbudget, säger Marie-Louise Dangardt (S).

Läs mer: Gävleborg kan få 430 miljoner kronor i flyktingstöd

Folkpartiet och moderaterna reserverade sig mot beslutet att anta kommunstyrelsens budget för 2016.

Mer läsning

Annons