Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga farter och farlig biltrafik

/
  • PROTESTERAR! Grannarna som bor ut med riks 80 mellan Hofors och infarten till Edsken protesterar mot den farliga trafiksituationen. Sedan E 4 öppnade har de märk en markant ökning av antalet bilar och tillsammans med hög hastighet, brist på skyltar som varnar för utfarter och farliga vänstersvängar anser de att något måste göras snarast.
  • ökad trafik. Det är svårt för de boende vid riks 80 att korsa vägen. Nu kräver de sänkt hastighet och omkörningsförbud mellan Hofors centrum och infarten till Edskens camping.

Sedan nya E 4 öppnades har trafiken på riks 80 förbi Hofors ökat. De boende som måste korsa vägen för att komma in till sina fastigheter anser att det är så mycket trafik som kör i hög hastighet att det blir en akut fara.
Nu går de samman i en protest.
Deras minsta krav är skyltar som markerar infarterna till fastigheterna och att hastigheten sänks från 90 till 70 kilometer i timmen.

Annons

Grannarna som bor längs med riks 80 mellan Hofors centrum och infarten till Edskens camping har fått nog. I höstas fick de besök av Vägverket som konstaterade att något måste göras, men trots det har ingenting hänt.

Vägverket svarar att det kommer att ta flera år innan de farliga vänstersvängarna kan byggas bort.

– Det planeras stora förändringar på den här sträckan i framtiden och vi försöker få med det här de närmaste åren, men det är hela tiden en fråga om att vi ska medel tillgängliga, säger vägingenjör Agneta Löf.

De boende menar att det inte är tillräckligt, eftersom det här är en akut fara.

– Frustration är vad vi känner, säger Lars Wickman.

– Tålamodet tar slut någon gång, man vill inte att det ska behöva hända en olycka för att det ska till någon förändring, säger Gunnar Holm.

De representerar två av tiotalet fastighetsägare som nu går samman i en gemensam protest.

– Vi vill att det ska hända något nu, vi har tröttnat på att behöva åka ner till Edsken och vända för att kunna köra upp på våra infarter, säger Leif Nyström.

De kräver först och främst att hastigheten sänks, att det blir omkörningsförbud på hela sträckan, bättre belysning vid infarten till Karlsborgsvägen och skyltar som varnar för utfarterna till fastigheterna. På längre sikt en lösning på de galna vänstersvängar som de boende tvingas utföra när de ska in på sina tomter.

De konkreta förslagen har vägingenjör Agneta Löf inte hört om, men hon bedömer att det borde kunna ordnas inom några månader från det att en ansökan kommer in.

– Vi måste först utreda om det är rätt åtgärd, det kanske tar några månader. Det kan ta längre tid, våra trafikingenjörer är hårt belastade och vi kan inte göra mer än att lägga alla ärenden på en lista och beta av efter hand.

Frågan om hastigheten ligger på länsstyrelsens bord och de välkomnar en ansökan från de boende, även där ligger handläggningstiden på minst två månader.

Mer läsning

Annons