Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda avgifter inom äldreomsorgen i Hofors

Nya taxor inom äldreomsorgen gör hjälpen dyrare för de som behöver mycket stöd, men billigare för de som klarar det mesta själva. Förändringar är att vänta när socialnämnden i Hofors ska spara. – Det kommer bli bättre för de som har det sämst ställt, säger Susanne Holmgren, ekonom hos Hofors kommun.

Annons

Socialnämnden ska spara 200 000 kronor genom höjda äldreomsorgsavgifter, därför föreslås nu en rad förändringar som bland annat innebär att de som behöver mycket hjälp och stöd kommer att få betala mer. Samtidigt kommer de som klarar av det mesta själva få sänkta kostnader.

Dagens avgiftssystem slopas helt, istället införs en timtaxa som för 2008 motsvarar 182 kronor. För en person som har hjälp i mer än fem timmar i veckan innebär detta en kostnadsökning, dock aldrig över maxbeloppen 1 640 kronor.

Samtidigt vill socialnämnden höja kostnaden för matabonnemanget med 240 kronor till 2 550 kronor i månaden och priset för en utdelad matlåda med 15 kronor, till 50 kronor. Och det är framförallt det här som gör att kommunen ska få in mer pengar.

– Men det är de som har råd att betala som kommer att göra det, säger Susanna Holmgren, ekonom vid Hofors kommun.

Nytt i förslaget är nämligen att den som inte har tillräckligt med pengar ska få jämkning av måltidskostnaderna. Tidigare har alla fått betala för maten, oavsett hur mycket pengar de haft.

– Så det kommer att bli bättre för dem som har de sämst ställt, medan andra betalar lite mer, säger Susanne Holmgren.

Totalt räknar nämnden att sparar en halv miljon kronor på förändringarna som de vill ska gälla från och med den första januari 2009. Nu är det upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta avgörande beslut i frågan.

Mer läsning

Annons