Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfull Littorin träffade ungdomarna i Hofors

/
  • Inför Sven-Otto Littorins besök i Hofors skrev arbetarekommunens ordförande, Anita Drugge, ett kritiskt debattinlägg i Arbetarbladet. Bland annat tog hon upp att förändringarna av a-kassan ökar kommunens kostnader för försörjningsstöd. ”Jag hade önskat att Socialdemokraterna kunnat prata om annat än a-kassan och i stället ta upp hur de ska skapa nya jobb”, svarar arbetsmarknadsministern efter sitt besök på orten.

Arbetslösheten bland ungdomar i Hofors har varit bland de högsta i landet under våren. Av den anledningen besökte arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) orten på onsdagen. Han blev positivt överraskad efter samtal med de arbetslösa ungdomar som han träffade.

– Jag måste säga att jag trodde det skulle vara en mer uppgiven stämning än vad det var. De ungdomar jag träffade var väldigt på, sugna och intresserade, säger han.

Annons

Då är ändå 22,8 procent av alla Hoforsbor mellan 18–24 år arbetslösa. Siffran i Sandviken är 21 procent. Den stora ökningen har skett senaste året och enligt regeringens egna prognoser kommer arbetslösheten fortsätta att stiga.

Hur inger du de som är och kommer att bli arbetslösa framtidstro?

– Krisen kommer att gå över. Vi har överlevt kriser förr och vändningen kommer förr eller senare. Sedan är det ett stort generationsskifte på väg och varenda kotte kommer att behövas på arbetsmarknaden framöver. Det jag försöker säga till de ungdomar som jag träffar är att de ska passa på att plugga nu, säger Sven-Otto Littorin.

Få vill flytta till jobb

Det finns en bild av att många ungdomar som har växt upp i Hofors känner sig trygga med att bo på orten och de kan inte tänka sig att flytta för utbildning eller jobb i en större stad. Vad har du att säga till dem?

– Om man är lite yngre och inte sitter fast med familj och villa kanske det är bra att flytta, åtminstone under ett tag. Sedan kan man alltid komma tillbaka igen.

Till en stor del handlar den höga arbetslösheten om neddragningar inom industrin och dess underleverantörer. Ovako och Sandvik har länge varit attraktiva arbetsgivare för ungdomar som är uppvuxna på bruksorterna och många har svårt att acceptera andra jobb. Hur ser du på det?

– Jag tror det ändras med tiden. Inte minst i kristider. När man varit arbetslös en period kan man inte kosta på sig lyxen att välja. Så det kommer vi nog se att det ändras efterhand.

Fler i åtgärder och program

Det har ändå hänt något sedan i våras. I april pikade den öppna arbetslösheten i Hofors på dryga 13 procent, vilket var bland de t högsta i landet. I augusti var den nere i 11,9 procent. Antalet personer som totalt sett står utan egen försörjning har inte minskat, istället h ar fler hamnat i åtgärder och program, något ni från regeringen har varit mycket kritiska till tidigare, har ni ändat åsikt?

– Det stämmer inte riktigt, i tider av kris så ska man när man förlorar jobbet så snart som möjligt komma ut i praktik eller någon form av utbildning. Vi gör en stor utbyggnad av den här typen av åtgärder nu och sammanlagt kommer en kvarts miljon personer att ingå i olika insatser fram till 2011. Huvudsaken är att man sedan inte fastnar där, det är en konjunkturvariabel och kruxet är att dra ner när vi kommer ur krisen.

Mer läsning

Annons