Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag åtalas Englas mördare

Söndag 13 april erkände lastbilschauffören Anders Eklund från Torsåker att han mördat både Engla i Stjärnsund och Pernilla i Falun åtta år tidigare. Det blev slutet på en dryg veckas intensivt sökande efter Engla och början på en av de mest uppmärksammade mordutredningarna i Sverige. Under den närmaste veckan kommer upplösningen.

Annons

I dag klockan elva blir åtalet mot Anders Eklund offentligt vid Falu tingsrätt. Där kommer massmedia att trängas för att ta del av detaljerna i den omfattande utredningen. I stora delar är omständigheterna kring morden kända.

Men polisen har varit förtegen om vissa detaljer, till exempel kring hur Engla dödades och hur det såg ut där han lämnade hennes kropp vid en torvmosse mellan Främlingshem och Hedesunda.

Mord och våldtäkt

Enligt åklagarna Patrik Säflund och Olle Sohlberg kommer åtalet att gälla mord och grov våldtäkt både mot Pernilla Hellgren i Falun 2000 och Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund 5 april i år.

Dessutom åtalas Eklund för en våldtäkt i Sandviken 2006. Han försökte tvinga en 20-årig berusad kvinna till oralsex. En granne till kvinnan tog suddiga bilder av honom efteråt.

Eklund åtalas dessutom för barnpornografibrott för de bilder polisen fann i hans dator.

Redan på måndag börjar den fyra dagar långa rättegången, som troligen delvis kommer att hållas bakom stängda dörrar. Faludomaren Lars Eklycke som ska leda förhandlingen har dessutom bedömt att det kan finnas en hotbild mot Eklund. Därför har rättegången flyttats till i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Även där förväntas en invasion från massmedia och allmänhet. De 90 åhörarplatserna kommer inte att räcka till.

Eklunds försvarare Leif Silbersky har varit med om många rättegångar med hårt medietryck, men det oerhörda intresset för den här rättegången förvånar honom ändå.

– Mot bakgrund av att brotten i stort sett är erkända är jag lite frågande inför den enorma massmediala genomslagskraften kring inför rättegången. Det finns bara två alternativ, livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård, det vet vi redan, säger Silbersky.

Kritik mot tv-bevakning

Han konstaterar att intresset inte gäller den juridiska utgången, utan något annat, och tillägger att han är mycket kritisk till att tv bevakade och direktsände Englas begravning.

– Det kommer tyvärr att hända fler barnamord. Ska de begravningarna också direktsändas? Tv borde ta sitt ansvar att inte öppna upp för en sådan utveckling, anser Silbersky.

Hur Anders Eklund mår och vilken inställning han har inför rättegången, vill Silbersky ännu inte kommentera.

– Men jag kan säga så mycket som att han är väl införstådd med vilken situation han har försatt sig i, och vilken massmedial uppmärksamhet det väcker, liksom att det kommer att bli ett hårt tryck på rättegången. Jag har mentalt förberett honom på det under den långa resan fram till rättegången.

Oroliga släktingar

Eklund är ensamstående och har brodern Tord och hans familj i Torsåker som närmast anhöriga.

De berättade direkt efter Eklunds erkännande i en intervju i Arbetarbladet om sina känslor inför avslöjandet. De kunde inte förstå hur släktingen kunna leva ett sådant dubbelliv. Nu ser familjen med bävan fram mot rättegången.

– Vi försöker bara hålla det här ifrån oss. Vi är samma personer nu som tidigare, det här han som har begått brott, säger hans svägerska Janet Eklund till Arbetarbladet i dag.

Mer läsning

Annons