Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag inleds rättegången mot Itell

I dag inleds rättegången mot Itell. Det är en anställd som stämmer Hoforsföretaget eftersom han anser att han blivit uppsagd utan saklig grund. Han begär nu att Itell betalar honom 150 000 kronor i skadestånd.

Annons

Mannen var fram till hösten 2007 anställd som koordinator på Itell. Han hade från början en provanställning som senare gick över i en fast tjänst och blev lovad högre lön efter ett år.

Vid det utvecklingssamtal då lönen diskuterades kom företaget och mannen inte överens. Hans lönekrav var högre än vad Itell var beredd att betala och han förklarade då att han kände sig tvingad att söka ett nytt jobb. Ett par veckor senare fick mannen frågan om han hade hittat ett nytt jobb och han ombads att säga upp sig, men då hade han ändrat sig och ville stanna.

Kort därefter sades mannen upp. Som skäl angavs att han inte varit tillräckligt serviceinriktad, men senare utvecklade Itell kritiken. Enligt företaget har mannen brustit i respekt för sina chefer, haft otrevlig attityd mot kvinnliga kolleger samt använt dator och telefon för privata ärenden. Mannen avskedades därför.

LO-TCO Rättsskydd, som för mannens talan i rätten, menar att det saknas skäl för både uppsägningen och avskedet. Därför yrkas att mannen ska få lön från dagen för avskedet tills dess att huvudförhandling i målet har hållits. De kräver även att Itell ska betala skadestånd på 150 000 kronor.

Rättegången har dragit ut på tiden, men i dag hålls huvudförhandling i Gävle tingsrätt. Anledningen till att tvisten inte prövas av Arbetsdomstolen är att Itell saknar kollektivavtal.

Mer läsning

Annons