Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors finns de största grupperna i landet

/
  • Mikael Pettersson är fritidspedagog på Värnaskolan. Den nya fritidsavdelningen ska flytta in i byggnaden bakom honom.

Elevgrupperna på fritids fortsätter att öka. I Hofors finns de största grupperna i hela landet.
På Värnaskolan försöker man lösa problemet genom att dela fördela barnen i fler grupper.
– Vi känner alla att det som händer nu är väldigt positivt, säger fritidspedagogen Mikael Pettersson.

Annons

Skolverket larmar om att barngrupperna på fritidshemmen blir allt större. Samtidigt blir det allt glesare med personal och andelen utbildade pedagoger minskar.

Enligt en undersökning som Dagens samhälle gjort finns de största barngrupperna i Hofors. Där går i snitt 98 barn på varje fritidsavdelning. I riket är motsvarande siffror 41 barn per avdelning.

Lärartätheten är också lägre än snittet. I Hofors går 17 barn per vuxen, jämfört med motsvarande siffror på riksnivå som ligger på 13 barn per vuxen.

På Värnaskolan – en av Hofors tre skolor med fritidshem – är man väl medveten om problemen.

– Vi har stora barngrupper, men just på Värnaskolan rättar vi till det redan till höstterminen, säger Eva-Britt Dandanell, rektor för årskurserna F-5.

Då öppnar skolans fritidshem en tredje avdelning.

– Det blir inte fler barn – utan de barn som finns fördelas på tre avdelningar i stället för de två som finns i dag, säger hon.

Den nya avdelningen ska flytta in i lokaler som finns i en av skolans byggnader. För att få plats flyttas tre klasser till Petreskolan. Där är tanken är att man också ska ha klasser i årskurserna F-5, berättar Mikael Pettersson, fritidspedagog på Värnaskolan.

– Kommunen satsar pengar på skolan och med tre avdelningar på skolan får man ner fritidsgrupperna till under 35 barn i varje grupp. Det är som att spola tillbaka tiden 10 år. Just den här satsningen är fantastisk, säger han.

Däremot vet han inte om Värnaskolan ska anställa mer personal när den nya avdelningen öppnar.

– Vi ska titta på det – men Ingenting är klart än. Men det blir skönt att slippa ha de stora grupperna. Vi märker i dag att det finns många barn som har särskilda behov och att barn kan vara upptrissade och stressade. Med mindre grupper får man mer tid för varje barn och skolan kan i sin tur få tillbaka lugnare och mer harmoniska elever, säger Mikael Pettersson.

Mer läsning

Annons