Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hofors finns flest kvinnliga företagare

/
  • Pia de Veen i Hofors är en av många kvinnor som startat eget företag. Det har gjort Hofors till den kommun i länet som har flest företag som drivs av kvinnor.

Pia de Veen är långt i från ensam att vara kvinna och egen företagare i Hofors. Inte någonstans i hela Gävleborg ökar andel kvinnliga företagare så mycket som i Hofors kommun.

– Man blir mer tagen på allvar här än i Stockholm, säger Pia de Veen som driver företaget Deveen desig.

Annons

På ovanvåningen i sitt vita stenhus flödar kreativiteten. Här designar illustratören, grafikern och animatören Pia van Deveen t-shirttryck, väggmålningar och bilddekorer till företag runt om i hela Sverige. För fyra månader sedan startade Pia sitt företag Deveen design efter en tio år lång dröm.

– Man kan väl säga att jag fick lite av en 40-års kris när jag fick mitt första barn. Om jag ska kunna tala om för min dotter att du kan göra precis allt du vill så måste jag själv också kunna leva upp till det för att vara en bra förebild, säger hon.

Drömjobbet fanns inte

Pia berättar att drömmen om att få arbeta som grafisk designer och illustratör alltid har funnits med henne genom livet. Men när hon flyttade tillbaka till Hofors, efter att ha bott lite varstans i Sverige, bland annat Stockholm, sedan hon var 16 år, flödade inte direkt designjobben. Alternativet var att starta eget.

– Jag måste få göra sådant som är roligt, säger Pia.

Pia är långt ifrån ensam om att ha valt vägen till arbetsmarknaden genom att starta eget. Företaget PAR, som arbetare med affärsinformation, har analyserat kvinnligt företagande i Gävleborg.

Kvinnor i styrelser

Deras genomgång av samtliga företag i länet visar att andelen företag med kvinnor är högst i Hofors kommun, 29,2 procent. I Hofors är också andelen kvinnor i företagens styrelser högst, 24 procent. Vilket går att jämföra med Ovanåkers kommun där bara 23.9 procent av företagen drivs av kvinnor och där andelen kvinnor i företagens styrelser är 12,2 procent.

När Pia får fundera varför hon tror att andelen kvinnliga företagare är så många just i Hofors säger hon:

Lyssnar och ger råd

– Det finns otroligt många kreativa människor i Hofors och alla man möter, som stora företag, tar sig verkligen tid att lyssna på en och komma med idéer och råd. Så är det inte alltid i Stockholm där konkurrensen också är mycket större, säger hon.

Men har du inte hunnit ångra dig en enda gång över att du startade eget?

– Å nej. Nu ser jag fram emot att helgen ska ta slut och att det ska bli måndag igen, säger hon.

Mer läsning

Annons