Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration på hal is – en stadig idé

/
  • HJÄLPER ANDRA. Amir Naseri är från Afghanistan. Han har redan blivit duktig på att åka och kan hjälpa andra att hålla balansen. ”Jag älskar det här, det är jätte­roligt!”.
  • SKRIDSKOR ÄR TOPPEN! Nästan alla elever på Björkhagsskolans klasser för språkintroduktion är med på Sebastian Grönborgs skridskoskola. Två grupper med 20 i varje turas om lördag och söndag morgon klockan 9.
  • NÖJD. Sebastian Grönborg är målvakt i Hofors HC. Han går samhällsprogrammet på Björkhagsskolan. Skridskoskolan är hans projektarbete som ska pågå till mars.
  • SVENSK KULTUR. Sebastian Grönborg fick pengar från Entré Ungdoms demokratiprojekt och drog till Sportringen för att köpa skridskor till alla.

Vad bör man kunna för att känna sig hemma i Sverige?

Åka skridskor, tycker gymnasieleven och hockeymålvakten Sebastian Grönborg i Hofors.

Han har skridskoskola för ett 40-tal invandrarungdomar i Hofors ishall varje lördag och söndag morgon.

– Det är så kul! säger Ikra Hassan Ali, 18 år, från Somalia.

Annons

Hur svårt kan det vara att genomföra lite lyckad integration? tänkte Sebastian.

En god idé och en påse pengar från Entré Ungdoms demokratiprojekt verkar räcka långt.

Erbjudandet gick till eleverna på IVIK, Björkhagsskolans internationella klass för språkintroduktion – och nästan alla har nappat. Skridskoskolan är en succé.

– Jag var där och bjöd hit dem. De fick anmäla sig och skriva upp sina storlekar. Sen köpte jag skridskor och hjälmar för pengarna, berättar Sebastian som spelar hockey i Hofors HC.

– De ska få köra med puck och klubba sen, lovar han.

Issa Barat blir kanske en kille att värva så småningom. Efter bara tre träningstillfällen rundar han målburarna i högt tempo och tar ny sats över isen med blicken stint fokuserad framåt. När han vinkas fram till sargen missbedömer han farten något och kraschar in, halvsittande, med skenorna före.

– Det är kul, jag vill gärna börja med hockey, säger Issa med ett brett leende.

Hans kompis Amir Naseri är lika taggad. Han har redan fått tillräcklig balans för att stötta andra som inte har utvecklats lika snabbt.

– Jag har ramlat många gånger, det måste man. Jag älskar det här! säger Amir som tänker fortsätta komma till Hoforshallen.

Ikra Hassan Ali får hjälp av Sebastian med att snöra. Hon vill bli advokat eller journalist, men först ska hon lära sig åka skridskor.

– Jag har bara åkt med stöd än så länge, ler hon och greppar sitt hjälmedel som ser ut som ett litet innebandymål utan nät.

Det är cirka 20 personer i varje grupp, en på lördagar och en på söndagar. Det blir både övningar och friåkning.

Sebastian går igenom hur man stannar och gruppen börjar röra på sig från ena kortsidan mot den andra. Målet är ett stopp vid första blå linjen och några klarar det.

Andra sätter sig resolut ner när det inte går att stanna på något annat sätt. Alla skrattar och sträcker ut hjälpande händer till varandra.

– Det är helt otroligt, första gången använde alla stöd, och titta på dem nu, säger Sebastian nöjd och stolt.

Lite lyckad integration, som sagt.

Mer läsning

Annons