Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt bad på schemat

/
  • KALLT. Niondeklassaren Frida Gustavsson provar på hur det är att bada i en isvak, övervakad av säkerhetsmännen Stefan Frodig och Morgan Nordin.

På fredagen ramlade ett 20-tal niondeklassare, var för sig, ner i en isvak på Hyn – med flit. Det var räddningstjänsten som hade utbildningsdag för eleverna ute på isen.
– Det är en chans att få erfarenhet och veta hur det känns, säger brandmannen Morgan Nordin.

Annons

Alla nior har redan haft livräddning på schemat, men då har de tränat i en simbassäng, inomhus. Det är en helt annan erfarenhet än att försöka ta sig upp ur en vak, och iskallt vatten. Därför erbjöd räddningstjänsten eleverna att ha en utbildningsdag ute i "verkligheten", på isen på sjön Hyn.

Där fick de veta mer om hur brandkåren och ambulansen jobbar när någon måste räddas ur en isvak. Några modiga elever, ett 20-tal av dem, testade också att själva "ramla ner" i en vak.

– De fick öva på att andas lugnt, säga sitt namn och var de bor, sen fick de komma upp igen. Men självklart hade vi säkerhetslina på dem och räddningspersonal runt om. Och så fick de sitta i bastun efteråt, säger Morgan Nordin.

Han konstaterar att det är en värdefull erfarenhet att ta testat att ramla i "på riktigt".

– Det är en nyttig erfarenhet att lära sig, hur svårt det är bara att andas lugnt när det är så kallt. Nu är de här eleverna mentalt förberedda, om de skulle råka ut för något i framtiden.

Sammanlagt omkring 140 elever från både Hagaskolan och Petreskolan deltog i utbildningsdagen.

Mer läsning

Annons