Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Itell vägrar betala hyran

/
  • ANSVARIG. Kjell Höglin som är ordförande i Hofors Förvaltningshus AB som hyr ut lokalerna i Högtomta till Itell är bekymrad över hyrestvisten, men att det kommunala bolaget redan tidigare gjort miljonförluster år efter år ser han inga problem med.
  • OENSE. Roger Gudmundsäter, vd för Itell står fast vid att han har rätt att inte betala någon hyra för lokalerna i Högtomta. Han anser fortfarande inte att lokalerna fungerar enligt det avtal som skrivits med det kommunala bolaget Hofors förvaltningshus. Han säger sig heller inte vara beredd att betala tillbaka hyran retroaktivt. ARKIVBILD.
  • Hyrestvisten mellan Itell och det kommunala bolaget Hofors Förvaltningshus fortgår. Företaget har nu inte betalat hyran på ett år, vilket slår hårt mot det kommunala bolagets ekonomi.

Hyrestvisten med Itell fortsätter. Företaget betalar fortfarande inte någon hyra för lokalerna som de hyr av det kommunala bolaget Hofors Förvaltningshus och är heller inte beredda att betala retroaktivt.

Det kommunala bolaget har gjort miljonförluster de senaste åren och med ett års uteblivna hyror ser det nu än sämre ut.

Annons

Arbetarbladet berättade i våras om den pågående hyrestvisten med företaget Itell som sitter i den rustade gamla Högtomtaskolan i centrala Hofors och bland anant sköter kommunens växel. Det talades då om en lösning inom de närmaste veckorna, men konflikten pågår fortfarande.

Itells vd, Roger Gudmundsäter ville ha reducerad hyra på grund av ett system för luftkonditionering som aldrig fungerat. Men trots hyran därefter reducerats har räkningarna inte betalats. I augusti fanns inkassokrav på närmare en miljon kronor.

– Lokalerna är fortfarande inte fungerande. Först när den nya kylanläggningen är i drift kommer vi att börja betala hyran, säger Gudmundsäter.

Han är dock inte beredd att betala tillbaka skulderna retroaktivt när konflikten är löst. Han anser att Itell redan betalat tillräckligt sedan de tillträdde lokalerna i mars 2007. Men det är han inte överens med Hofors Förvaltningshus om. För det kommunala fastighetsbolaget som hyr ut till Itell är de förlorade intäkterna förödande.

– Den här situationen är besvärande, säger bolagets ordförande, Kjell Höglin (S) som också är ordförande i Hofors kommunfullmäktige.

Ändå har man inte gått vidare till kronofogdemyndigheten.

– Det sköts utifrån de rutiner som Hoforshus har, de fakturerar hyran och sköter det administrativa, säger Höglin.

Hofors Förvaltningshus som äger Högtomtafastigheten gör redan miljonförluster år efter år. Förra året gjorde bolaget en förlust på över fyra miljoner kronor och då betalade Itell som är den enskilt största hyresgästen ändå för sig under största delen av året. Minusresultat som Kjell Höglin inte skäms för.

– Den delen är en näringspolitisk satsning som vi har valt att göra. Vi kan inte ta ut en hyra som motsvarar våra kostnader för fastigheterna.

Förlusterna betalas av Hoåns kraft som är ett dotterbolag i samma kommunala koncern. Pengar som annars skulle hamna i kommunens kassa.

– Tanken har hela tiden varit att förvärvet av Hoåns kraft skulle vara så positivt att vi skulle orka med satsningen på att rusta Högtomta, säger Kjell Höglin.

* Är inte det pengar som annars skulle kunna komma skattebetalarna till gagn?

– I fastigheterna finns ett antal arbetstillfällen och det kommer väl Hoforsborna till gagn?

Vad gäller hyrestvisten med Itell blir svaret ännu en gång att man ska sätta sig ner och diskutera och att man hoppas att komma överens de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons