Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobs hjälteinsats räddade Andreas liv

/
  • Hjälte. 300-gradig glödande kalk flödade över Andreas Neuman, till höger. Med sekunder från döden lyckades Jakob Vallin rädda Andreas liv. ”För mig är han en sann hjälte”, säger Andreas. Nu är Jakob nominerad av TV4 till Aftonbladets pris Svenska hjältar.

Andreas Neuman var sekunder från döden. Levande begravd i 300-gradig kalk blev smärtan outhärdlig och han ställde in sig på att dö.

Men svetsaren Jakob Vallin hörde ropen på hjälp och med oanade krafter räddade han livet på Andreas.

Nu är Jakob nominerad till Aftonbladets Svenska hjältar.

Annons

Det var två dagar före jul- afton 2007 som Andreas Neuman från Hofors var på kalkverket i Rättvik. Tillsamman med en kollega från företaget GR Sanering skulle de göra rent en filterficka i en av ugnarna. Kollegorna kröp in genom en lucka för att kunna suga upp kalken.

För att komma åt att göra rent ordentligt var de tvungna att plocka bort två plåtar som satt fast i väggen. Plötsligt kom den heta kalken farandes mot dem. Andreas och hans kollega begravdes i den glödande kalken, och de kunde inte ta sig någonstans.

Fick oanade krafter

Då hörde svetsaren Jakob Vallin Andreas rop på hjälp. Jakob sprang fram till luckan och försökte tillsammans med en arbetskamrat dra ut Andreas. Men trots gemensamma krafter lyckades de inte.

Jakobs arbetskamrat sprang i väg för att hämta hjälp. Samtidigt hörde Jakob hur Andreas andades allt mindre och hur han blev okontaktbar.

– Jag hörde hur han blev allt svagare och jag vet inte om det var det som gjorde att jag fick mer krafter, säger Jakob Vallin.

Med oanade krafter drog han ut Andreas. Andreas fick amputera ett ben och fick brännskador från bröstkorgen och nedåt. Över 15 operationer har han fått genomgå.

– Hade det inte varit för Jakob hade jag inte levt i dag, säger Andreas Neuman.

Har förändrat livet

En insikt som sakta även har sjunkit in hos Jakob och som har förändrat sitt liv på så vis att han inte tar onödiga risker.

– När jag insåg hur illa det var förstod jag att det handlade om sekunder. Hade jag inte fått ut honom hade han dött, säger Jakob Vallin.

Nu har Jakob blivit nominerad av TV4 till Aftonbladets pris Svenska hjältar för sin insats för Andreas.

En sann hjälte

– Jag känner mig inte riktigt som en hjälte, jag gjorde det som krävdes av mig. Men visst känns det kul, säger han.

Andreas själv anser att Jakob är mer än en hjälte.

– För mig är han en sann hjälte, och kommer så också att förbli oavsett hur det svenska folket röstar, säger Andreas Neuman.

Mer läsning

Annons