Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteinvestering hos SKF i Hofors

/
  • En nöjd vd. Hans Odsberg, vd för SKF Coupling Systems AB i Hofors, är en nöjd vd. Företaget genomgår just nu den största investeringen någonsin som ska leda till en rad förbättringar för både företaget och dess kunder.

Företaget SKF Coupling Systems AB i Hofors ville växa men underleverantören kunde inte tillverka mer än vad de redan gjorde.
Ett dilemma som blev starten på Hoforsföretagets största investering någonsin.

Annons

Företaget SKF Coupling Systems AB i Hofors gör just nu en investering på 20 miljoner kronor. Investeringen är den största företaget någonsin gjort och ska leda till att kopplingarna på propelleraxlar till fartyg blir dubbelt så bra samtidigt som företaget kan växa på både längden och bredden.

SKF Coupling Systems tillvekar i dag kopplingar till propelleraxlar för fartyg. Tack vare en hårdmetall som kopplingarna beläggs med har företaget lyckats utveckla kapaciteten på kopplingarna till det dubbla, metallen gör att friktionen på kopplingarna ökar och får på så vis mer kraft.

Tvingades tänka om

Arbetet med att belägga kopplingarna har en underleverantör till SKF skött, fram tills nu.

När SKF ville öka tillverkningen hos underleverantören sa det stopp.

Leverantören kunde inte tillverka den mängd som SKF krävde, vilket fick Hoforsföretaget att tänka om.

– Vi beslutade att börja tillverka det vi behöver själva. Det blir lite billigare men framför allt får vi koll på hela processen av tillverkningen, säger Hans Odsberg, vd för SKF Coupling Systems AB i Hofors.

Nybygge

Företaget har därför byggt en 600 kvadratmeter stor byggnad som ska kunna inrymma arbetet med den nya processen. I mars kommer den automatiserade utrustningen att levereras och i augusti beräknar Hans Odsberg att produktionen ska vara i full gång.

Men hur mycket företaget kommer att tjäna i kronor på den nya investeringen vill han inte berätta i dag.

– Det här vet vi kommer att bli lönsamt för oss och kunderna. Produkten har en reducerad vikt, och en prestanda som är dubbelt så bra som tidigare. Det vet kunderna och det gör att vi också kan ta betalt för det, det blir en rejäl förbättring för oss och dem. Man tjänar i båda ändar, säger Hans Odsberg.

Mer läsning

Annons