Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb i stället för bidrag

/
  • HOPPFULLT. Marie Pahlbäck, Sten Pettersson och Ann-Cathrine Jonsson deltar alla i CFA:s verksamhet. Vad de  har gemensamt är att de kommit en bra bit på vägen för att klara sig utan försörjningsstöd.

Nystartade centrum för arbete ska minska Hofors höga kostnader för socialbidrag. Marie Pahlbäck, Sten Pettersson och Ann-Cathrine Jonsson är exempel på att det kan fungera.
Nu vill revisorer att fler bidragstagare får den här chansen.

Annons

Hofors har länge haft höga kostnader för socialbidrag och i kristider märks det ännu mer. Bara i år har bidragsberoendet i kommunen ökat med 27 procent och sammanlagt får 123 hushåll socialbidrag i dag. Många av dem är ungdomar.
Kostnaderna är högre än i andra jämförbara kommuner och utomstående revisorer pekar nu ut möjliga anledningar. Kommunen får bland annat kritik för att få med socialbidrag fasas ut i arbetslivet.
Satsar på jobb
För att komma till rätta med problemet har kommunen redan sedan tidigare bestämt sig för att satsa mer på arbetsfrämjande åtgärder.
Förra året öppnade IFO, individ- och familjeomsorgen, en ny enhet, centrum för arbete, CFA.
Marie Pahlbäck, Sten Pettersson och Ann-Cathrine Jonsson deltar alla i CFA:s verksamhet. Vad de har gemensamt är att de kommit en bra bit på vägen för att klara sig utan försörjningsstöd.
20-åriga Marie Pahlbäck flyttade till Hofors i höstas och har gått på socialbidrag sedan i oktober.
Jobb som vårdbiträde
I mars kom hon med i en utbildning genom CFA.
– Det har varit bra. Något sådant här finns inte där jag bodde förut, så det här är helt nytt för mig. Jag har fått hjälp att skriva CV och personliga brev.
Till sommaren har hon fått jobb som vårdbiträde på Persgården och fram till dess gör hon praktik på en blomsteraffär.
– Det ska bli jätteskönt att kunna försörja sig själv och det är bra att ha något att fördriva tiden med tills jag börjar jobba.
Av de 129 personer som fanns inom CFA förra året övergick 45 i arbete. Även om Marie Pahlbäck bara har ett vikariat har hon fått hopp om att det går att få jobb.
Hopp om det har även 52-årige Sten Pettersson vars praktik inom CFA nu ska övergå i en OSA-anställning. Det innebär att han går från socialbidrag till att få bidrag av arbetsförmedlingen.
– Jag trodde inte det här var möjligt, det här är nog första gången som jag tycker att det är roligt att gå till jobbet, säger han när vi träffas på hans arbetsplats Magasinet.
Han har gått på socialbidrag i många år. Tidigare har han aldrig velat jobba, men nu tror han till och med att han kan försörja sig själv i framtiden.
– Det är en slags förväntning, mitt liv blir större, säger han.
Även de utomstående revisorer som har gått igenom individ- och familjeomsorgens verksamhet i Hofors ser positivt på CFA.
En viktig resurs som de anser att kommunen borde förstärka ytterligare så att fler bidragstagare får chansen att delta.
Revisorerna tycker också att socialförvaltningen också måste lägga ett större ansvar på bidragstagarna att själva förändra sin situation.

Mer läsning

Annons