Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbiga bävrar får tillbaka

Bävrar har sedan en tid tillbaka saboterat produktionen av el för Hofors Elverk.

Nu ger länsstyrelsen tillstånd till skyddsjakt på bävrarna och rivning av deras damm.

Annons

Hofors Elverk AB har bekymmer med bävrar som byggt en damm vid deras ledningsgata vid Kalvsnäs. Minst en gång i veckan får personalen åka dit och säkerställa att inga fällda träd ligger på ledningarna.

Dels kan det vara farligt för personer och egendom om träd faller över ledningar som har en driftspänning på 24 kilovolt. Dels innebär själva uppdämningen att ledningsstolpar står i vatten och därför inte kan besiktigas.

I december ansökte Hofors Elverk AB hos länsstyrelsen och att få bedriva skyddsjakt på bävrarna och riva deras hydda och damm, vilket myndigheten nu ger klartecken till.

Villkoret är att det är den som har jakträtten för marken eller någon som han eller hon godkänner som sköter skyddsjakten som ska ske med slagfälla. Och bara när man är säkra på att ingen bäver längre finns kvar i hyddan eller fördämningen får man börja riva dessa.

För att garantera att bäverdammen inte byggs upp igen bör även jakten intensifieras under den allmänna jakttiden för att minska antalet bävrar i området.

Mer läsning

Annons