Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jojje Holm blev av med tre fingrar – nu åtalas Ovako

/
  • förlorade Tre fingrar. Efter arbetsplatsolyckan på Ovako saknar Jojje Holm tre fingrar. Nu står företaget åtalat för arbetsmiljöbrott.Foto: Johanna Nyman

Jojje Holm fick amputera tre av sina fingrar efter en arbetsplatsolycka vid Ovako.

Nu står företaget åtalat för arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

Annons

Händelsen inträffade 4 augusti 2008. Då var Jojje Holm 18 år och hade hunnit arbete två månader som sommarjobbare vid Ovako i Hofors. Den aktuella dagen skulle han rätta till ett metallrör som låg snett och var på väg in i ett matarverk.

Då fastnade Jojjes arbetshandske i maskinens drivrullar, och handen följde med in i maskinen.

– Det var bara trasor kvar av fingrarna, fick jag veta, jag ville inte titta själv, säger Jojje Holm.

Minst 400 000 kronor

Maskinen saknade vid händelsen ingreppsskydd, och Ovako står nu åtalat för att uppsåtligen eller av oaktsamhet ha åsidosatt arbetsmiljölagen. Sten Lyckström, platschef vid Ovako i Hofors, vill inte kommentera åtalet.

Men han menar att företaget ständigt arbetar med att förbättra arbetsmiljön och minska riskerna, för att sådana här händelser inte ska inträffa.

– Varje olycka är i sig ett misslyckande, säger Sten Lyckström.

Händelsen innebar att Arbetsmiljöverket anmälde Ovako, och nu väcks åtal mot företaget. Åklagaren yrkar på att Ovako ska betala företagsbot som inte får vara mindre än 400 000 kronor.

Hade kunnat undvikas

Åtalet visar att två år innan händelsen, 2006, hade Ovako gjort en riskanalys och kommit fram till att det fanns en risk vid maskinen som Jojje Holm skadades i. Men någon åtgärd gjordes inte förrän efter olyckan.

Åklagaren hävdar att olyckan helt hade kunnat undvikas om en skyddshuv hade funnits.

Vad anser du om det?

– Den diskussionen vill jag inte föra i media, säger Sten Lyckström.

Efter händelsen fick Jojje Holm amputera bort de skadade fingrarna. Händelsen gjorde även att han inte klarade av sista året på gymnasiet.

Fick hjälp

I dag har Jojje Holm fullföljt sin gymnasieutbildning och kommer till hösten att studera vidare. Mycket tack vare just Ovako, enligt Jojjes pappa Lars Holm. Företaget kopplade in en personalkonsult som hjälpte Jojje att komma på fötter, något som verkligen hjälpte menar Lars Holm.

På frågan om vad Jojje tycker om åtalet mot Ovako säger han bara:

– Det känns inget speciellt, jag får inte tillbaka mina fingrar.

Mer läsning

Annons