Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kadaver i Hoån - inte en fråga för kommunen

Vem som bär ansvaret för att forsla bort kadavret i Hoån vid Hohyttan är oklart. Länsstyrelsen bedömer att markägaren eller jaktvårdslaget har ansvaret. Men frågan är om det överhuvudtaget är nödvändigt att forsla bort det.

Annons

– Det är en naturlig händelse att vilt dör på det här sättet och att forsla bort ett kadaver när det löses upp är inte så lätt. Det bästa är kanske att låta det ligga kvar, säger Mats Dahlén vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har dock inget ansvar för att forsla bort kadavret.

– Det är möjligt att kadavret kan tolkas som viltskada och att markägaren kan få ersättning om denne forslar bort det, säger han.

Om det finns risk förorening av en vattentäkt är kommunen ansvarig för att för forsla bort ett kadaver, men Hoån är ingen vattentäkt. Ån rinner ut i Ottnaren. Om det varit frågan om nedskräpning hade kommunen också varit ansvarig.

– Om det är en älg som blivit skjuten vid jakt och hamnat i ån är det jaktvårdslaget som får ta hand om kadavret. Men som sagt, det här verkar vara en naturlig händelse och antagligen kan man låta kadavret lösas upp i vattnet, säger Mats Dahlén.

Torbjörn Landström vid DTU i Hofors åkte till Hohyttan för att titta på kadavret på tisdagen.

– Jag är övertygad om att det är ett älgkadaver och det bara skinn och ben kvar. Jag ska ta kontakt med miljökontoret i morgon, säger han.

Miljökontoret fattar sedan ett beslut om man ska gå vidare eller inte. Att kommunen har ansvaret för kadavret tvivlar dock Torbjörn Landström på.

– Jag tror att det är en fråga för jaktvårdslaget om det överhuvudtaget är nödvändigt att forsla bort det, säger han

Mer läsning

Annons