Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé i gammal kvarn lockar gäster från när och fjärran

/
  • Torsåker har flera kaféer. Ett av dem är Bergs Café, som ligger alldeles intill riksväg 68. Under några veckor arbetar Julia Högnelid i kaféet och hon berättar att gästerna kommer från både när och fjärran.
  • Varje sommar får Bergs Café påstötningar från kosntnärer som vill ställa ut sin konst på kaféet. I år hänger tavlor av bland andra Eija Saho från Stockholm på slaggstensväggarna.
  • Anita och Elisabeth Runemalm från Gävle tycker sig ha hittat en oas i Bergs Café. På vägen hem från Pelargonermuseet hittade de kaféet.
  • Både ortsbor och långväga gäster besöker Bergs Café utanför Torsåker. Flera av dem är utländska turister som är på genomresa.

Vad är en sommar utan ett besök på ett kafé som serverar hembakat? Bergs Café utanför Torsåker lockar gäster från både när och fjärran. Här står morotskakan högt i kurs.

Annons

Sommarvädret har återvänt till Gästrikland och svalorna far fram i luften. På Bergs Café, tre kilometer utanför Torsåker, arbetar Julia Högnelid. Hon berättar att både långväga gäster och ortsbor besöker kaféet.

– Det är alltid roligt när nytt folk kommer hit. Det har varit en hel del resande familjer som besökt kaféet, bland annat norska och franska familjer. Förra året fick jag prata tyska, säger hon.

Kaféet ligger i en gammal kvarn. Byggmaterialet är som hos många andra byggnader i trakten slaggsten. Den byggdes 1871 och var i drift fram till 1923. Efter det flyttade ett snickeri in och under den sista tiden fungerade den som en bilverkstad. Under andra världskriget höggs kubb för gengasmotorer upp i huset.

Morotskaka

Bland bakverken som Julia Högnelid säljer står den hembakade morotskakan högt i kurs. Men barn brukar nobba det hembakade kaffebrödet och väljer hellre glass eller våfflor.

– Chokladbollar brukar barn också vilja ha, säger hon.

Kjell Viklund från Torsåker sitter i trädgården tillsammans med Lis Thögersen och Erik Thögersen och berättar att han bara väljer hembakat kaffebröd.

– Jag vägrar att äta kaffebröd från butikshyllorna, det är konserveringsmedel i det, säger han med eftertryck.

Lis Thögersen flikar in att invånarna i Torsåker är lyckligt lottade.

– Det finns flera kaféer i Torsåker och här är det pittoreskt. Vi försöker komma hit nån gång varje sommar, säger hon.

För att fika

Anita Runemalm och Elisabeth Runemalm från Gävle har stannat till vid kaféet för att fika. De har besökt Pelargonmuseet i Torsåker och såg kaféet av en händelse.

– En sån här dag är det underbart att komma till ett kafé som det här, säger Anita Runemalm.

– Mysfaktorn är total, fyller Elisabeth Runemalm i.

Väntetid

På slaggstensväggarna inne i kaféet hänger tavlor och varje sommar får konstnärer ställa ut verk här. Det är ofta flera års väntetid och en av årets konstnärer, Eija Saho, fick vänta i två år innan hon kunde hänga upp sina tavlor.

Britt-Marie Landmark äger kaféet, men i dag är hon barnvakt åt sina två barnbarn.

– Det är roligt att utsocknes konstnärer vill ställa ut här också och det kommer hit besökare för enbart konstens skull, säger hon.

Mer läsning

Annons