Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaptensbergets vindar kan ge grön el

Fem vindkraftverk med en elproduktion på vardera två megawatt per timme.
Kaptensberget i Hofors kan få kommunens första vindkraftverk.
– Om ett och ett halvt år kanske byggnationen kan vara igång, säger Henrik Andersson, vindkraftprojektör vid företaget Eolus Vind AB.

Annons

De har redan uppfört två vindkraftverk på Vettåsen i Järbo. Nu vill företaget Eolus Vind AB ta ytterligare ett steg mot producerandet av grön el i regionen. På Kaptensberget i Hofors kommun vill företaget upprätta fem vindkraftverk.

– Vi har redan skrivit under på att få arrendera marken av Svea skog, säger Henrik Andersson, vindkraftprojektör vid Eolus Vind AB.

Under nästa vecka kommer ett första möte att hållas för kommuninvånarna i Hofors. Befolkningen har till fjärde oktober på sig att säga sitt innan företaget sätter i gång med byggplanerna.

– Planen finns att lämna in bygglov snart, säger Henrik Andersson.

När bygglovet väl är klart kommer det att ta cirka ett och ett halvt år innan Hoforsborna kommer att kunna se resultat av planerna.

En vision

Men Håkan Eck, bygg- och miljöchef i Hofors kommun, ser med tillförsikt på Hofors som vindkraftskommun.

– Just nu är det väl mer en vision, även om företaget tror på det mer. Men inget bygglov är ju inlämnat än och inget är klappat och klart. Det är bara på idéstadiet än, säger han.

Hur stor är chansen att Eolus kommer att få bygglov?

– Den är ganska så stor om allt vill sig väl. Och vad jag hört finns det en viss nyfikenhet hos Hoforsborna om vindkraftverk i kommunen, säger Håkan Eck.

Mer läsning

Annons