Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med ny socialchef i Hofors

/

Jan Bornestig har tackat ja till tjänsten som ny socialchef i Hofors. Han har jobbat som förvaltningschef inom socialen i 35 år, senast i Sotenäs där det stormade rejält kring honom. Han beskrivs som kreativ med visioner och idéer, men med dålig koll på ekonomin.
– Han har fått jobbet för att han var mest erfaren, säger personalchef, Ulf Back.

Annons

Det har tagit tid att hitta ny socialchef till Hofors som ska ersätta Gunn-Britt Grohp som nu går i pension, men i fredags tackade Jan Bornestig ja till tjänsten. Han tillträder tjänsten tidigast i sommar och kommer då att ha fyllt 63 år.

– Han är kompetent och vi kan inte välja bort någon av åldersskäl. Han har dessutom sagt att han vill jobba till 67, säger Ulf Back.

Bornestig har ett eget bemanningsföretag och är just nu inhyrd som enhetschef inom handikappsomsorgen i Ale kommun på västkusten. Han var tidigare socialchef i Sotenäs - en kommun med ungefär lika många innevånare som Hofors. Men han valde att lämna tjänsten efter att ha blivit hårt kritiserad både från fackligt håll och av politiker och tjänstemän på kommunen.

– Antalet vårdtagare inom hemtjänsten exploderade samtidigt som socialtjänsten hade gjort stora förändringar som kostade mycket pengar. Det gjorde att det inte gick ihop rent ekonomiskt och nämnden gjorde därför ett underskott på många miljoner kronor, säger Jan Bornestig.

Han beskrivs som en inlyssnande, kreativ person som nog ville väl, men att han hade för bråttom många gånger och att han därför inte klarade av att sköta verksamheten.

– Han snurrade till det oerhört mycket för oss och därför tappade vi förtroendet för honom, säger Kommunals ordförande i Sotenäs, Lise-Lotte Arvidsson.

Röster från Malungs kommun där han arbetade tidigare bekräftar bilden av en socialchef med visioner och idéer, men med dålig koll på vad det kostade att genomföra dem. Men varken Hofors kommun eller Jan Bornestig själv tvekar till att han passar för uppdraget som socialchef.

– Jag vet vad jag kan och jag har erfarenhet och kompetens, säger han

Bornestig har arbetat som förvaltningschef inom socialtjänsten i snart 35 år i sammanlagt fem olika kommuner, från Jokkmokk i norr till Sotenäs och Ale i söder. Attraktionen i Hofors tycker han främst ligger i ortens geografiska läge.

– Jag har barnbarnen i Uppsala och jag kommer 45 mil närmare mina jaktmarker i Jämtland. Dessutom har jag fått ett väldigt trevligt bemötande när jag har varit uppe och hälsat på.

Formellt återstår nu bara att parterna ska träffa och skriva kontrakt och att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt ska samtycka till tjänstemännens förslag.

Beskrivs som kreativ med visioner – men med dålig koll på ekonomin

Mer läsning

Annons