Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolbullar och smide i bruksmiljö

/
  • 150 år gammalt. Smeden Jonny Skogsberg värmer järnet som han ska smida till en ring. Han använder gammalt järn som är tillverkat  i Gammelstilla och som han hittat på bruket. ”Det är över 150 år gammalt”.
  • LOCKANDE. Gamla bruks-miljöer, fika och ridtur på häst var några av de saker som erbjöds i Gammelstilla i helgen.
  • Smidda horn. När järnet är varmt kan det formas till nästan vad som helst. Det är fascinerande att något så hårt och eländigt kan bli så mjukt och formbart”, säger smeden Jonny Skogsberg.
  • HANTVERK. Förutom smedjan finns även en gammal mekanisk verkstad och ett snickeri.

Kolbullar, konst och kaffe. Några av de saker man kunde avnjuta i Gammelstilla i helgen. Och naturligtvis den fina gamla bruksmiljön.

Annons

Inne i den gamla smedjan är det mörkt, mörkt förutom svaga lampor i taket, lite ljus som sipprar in genom fönstren och så elden i ässjan förstås.

Smeden Jonny Skogsberg värmer en järnstång genom att sänka ned den i den glödande kolen och när den svarta metallen lyser brandgul flyttar han över det till städet

– Det ska bli en ring, förklarar Jonny medan han hamrar järnstången så att änden blir tunn och spetsig.

Under Gammelstilladagarna i helgen har besökare kunnat gå runt och besöka de olika delarna av det gamla bruket – smedjan, den mekaniska verkstaden, snickeriet och kraftstationen – och få information om den framtida whiskytillverkningen.

Vid sidan av vanligt kaffefika kunde man även köpa varma kolbullar.

Christer Johansson och Anne Grethe Wolen som bor i Torsåker passade på att göra en utflykt eftersom vädret inte var så fint. Efter att ha tittat på konstutställning och fikat ute på gården planerade de en tur till Övre dammen.

– Det är väldigt fint där och vi ska se vad det är för aktiviteter, säger Christer.

Mer läsning

Annons