Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan bryta löftet till Hoforsborna – vill slopa skattesänkning

Underskottet är för stort och det kommer att behövas mer pengar kommande år.
Nu blir Hoforsborna utan den utlovade skattesänkningen.

Annons

(Texten är uppdaterad) Underskottet är för stort och det kommer att behövas mer pengar kommande år.

Nu blir Hoforsborna utan den utlovade skattesänkningen.

Fem öre lägre skatt 2016 och lika stor skattesänkning 2017.

Det skulle Hoforsborna få i stället för den skattesänkning på tio öre som skrotades förra året. Då beslutade politikerna att låta skatten vara oförändrad, vilket betyder att Hofors har landets sjunde högsta skatt.

Läs mer: Löftet om sänkt skatt kan skrotas

Nu har precis en enig kommunstyrelse beslutat att låta skatten vara samma i ytterligare ett år.

– I år har vi inte möjlighet att sänka skatten, men vi vet att vi har 10 öre kvar i utlovade skattesänkningar, säger kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt (S).

Det slutgiltiga beslutet om skatten fattas av kommunfullmäktige, och politikerna fattar beslut om skatten ett år i taget. Precis som i fjol räknar kommunen med ett stort underskott. Efter halva året ser kommunen ut att gå back sammanlagt nio miljoner kronor 2015.

Ökade kostnader för övertid, sjuklön och fler LSS-ärenden gör att socialnämnden går mot ett underskott på 15 miljoner enligt kommunens delårsrapport.

Att kommunen tvingats öppna förskolan Stjärnfallet för att klara lagkravet på förskoleplats inom fyra månader har bidragit till barn- och utbildningsnämndens väntade underskott på nio miljoner kronor. Kostnader för integration och elever som studerar på annan ort är också orsaker till att nämndens kostnader är större än beräknat.

"De ekonomiska förutsättningarna är orimliga i förhållande till kraven på verksamheten" är barn- och utbildningsnämndens kommentar till kommunens mål att varje enhet ska hålla budgeten.

Gymnasieskolans nationella program, som haft få sökanden, lades ner i oktober. Dessutom måste skolan hålla igen inköp och vikarietillsättning.

Läs mer: Gymnasieskolan läggs ner i Hofors

Andra delar av kommunen kan gå plus totalt 10,1 miljoner kronor. Där ingår 4,8 miljoner kronor i återbetalning av AFA-försäkring.

Mer läsning

Annons