Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kritisk till 80-gräns på vägarna

Hofors kommun motsäger sig den generella sänkning av hastigheter på riks 80 som Vägverket föreslår mellan Gävle och Falun.

Mellan Hofors centrum och Edsken kan kommunen dock tänka sig att förespråka lägre hastighet till förmån för de som bor på sträckan, men det är en lokal bestämmelse som länsstyrelsen beslutar om.

Annons

Vägverket vill sänka hastigheten mellan Valbo och Tegelbruket i Storvik från 110 till 100 kilometer i timmen. Samma gäller sträckan från avfarten mot Långshyttan och fram till Falun som också har vajerräcke.

Mellan Storvik och Hofors samt mellan Hofors och Långs-hyttan vill vägverket sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen. En fördel för de som bor längs med riks 80, men inget som kommunen rekommenderar.

Pendlingsstråk

– Det är ett pendlingsstråk mellan Gävle och Falun och därför vill vi inte sänka hastigheten i huvudtaget. I stället vill vi ha säkerhetsåtgärder, att man till exempel säkrar vägkanterna genom att ta bort stora stenar. De ska ju också sätta upp vägkameror och då brukar hastigheten automatiskt sänkas, säger Ulla Sahlström som är trafiksamordnare på Hofors kommun.

Hon har skrivit ett tjänstemannayttrande till vägverket som en enig kommunstyrelse står bakom.

Förutom att kommunen tror att en sänkning av hastigheten får negativa konsekvenser för arbetspendlingen, tror man även att det motverkar regional utveckling.

De boende mellan Hofors och infarten till Edsken har dock länge efterfrågat sänkt hastighet på sträckan. En fråga som kommunen har haft uppe på diskussion med Vägverket redan för ett år sedan.

– Det är något som även kommunen förespråkar, eller att man säkrar upp där, men det är inget som vi kan påverka genom det här remissvaret, säger Ulla Sahlström.

Vägverket beslutar bara om bashastigheter, medan länsstyrelsen bestämmer om lokala avvikelser. Därför krävs en särskild ansökan till länsstyrelsen från exempelvis de boende med önskan om sänkt hastighet.

Mer läsning

Annons