Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner utan nattis JO-anmälda av Tanja

/
  • JO-anmäler. När Hofors kommun la ner nattis drabbade det bland andra Tanja Jäderström och sonen Manolis. Nu JO-anmäler hon Hofors kommun och alla andra kommuner som inte erbjuder barnomsorg på obekväma arbetstider.

Alla kommuner som har invånare som arbetar skift ska erbjuda barnomsorg nattetid.

Det anser Tanja Jäderström i Hofors som nu JO-anmäler alla kommuner som inte har barnomsorg på obekväm arbetstid.

Annons

Under våren 2009 lade Hofors kommun ner den nattliga barnomsorgen i kommunen för att spara pengar. Samtidigt drabbade beslutet Tanja Jäderström som är ensamstående förälder till sonen Manolis. Tanja arbetar som personlig assistent på obekväma arbetstider och stod då plötsligt utan någon som kunde ta hand om sonen när hon arbetade.

– Jag och flertalet andra föräldrar fick gå ner i tid för att vi inte hade någon som kunde ta hand om våra barn, vilket drabbades oss ekonomiskt, säger Tanja Jäderström.

JO-anmäler Hofors kommun

Därför väljer nu Tanja att JO-anmäla Hofors kommun och alla andra kommuner i Sverige som inte erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallad nattis.

– Jag anser att kommuner resonerar respektlöst mot barn och föräldrar när de anser att anhöriga och vänner ska passa ens barn när man arbetar just för att kommunen ska spara pengar, säger Tanja Jäderström.

Lika stort behovs som äldre

Hon frågar sig hur kommuner kan erbjuda äldreomsorg dygnet runt men inte barnomsorg, då barnen är i minst lika stort behov av hjälp som de äldre.

– Jag vill att det ska till en ändring i skollagen, att alla kommuner som har skiftarbetare även ska ha nattis. För egentligen, vilken kommun tillhandahåller enbart arbetstid där man går hem efter att barnet slutat i skolan eller på dagis, frågar hon sig.

Löste sig

För Tanjas del löste sig problemet med barnomsorg när det privata nattiset Rävlyan öppnade i Hofors i våras. Men hon menar att problemen inte är över för det.

– Det finns många andra föräldrar runt om i Sverige som är i behov av nattis för sina barn men där kommunen inte erbjuder det. Jag vet att behovet av den här verksamheten behövs, även om politiker säger tvärtom, säger hon.

Mer läsning

Annons