Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för stålindustrin – men inte i Sverige

/

Det är kris i stålindustrin – men inte i Sverige.
– Den riktiga krisen finns på andra håll, även om det spiller över också på svenska stålföretag, säger Bo-Erik Pers, vd i Jernkontoret, det svenska stålets branschorganisation.

Annons

Under hösten har varslen kommit slag i slag, inte minst i Gästrikland.

Senast var det Ovakos besked om att 250 jobb skärs bort, däribland minst 50 i Hofors och hela fabriken i Forsbacka där 65 personer drabbas.

Läs också: Därför lägger Ovako ner i Forsbacka.

Men det betyder inte att det är kris, menar Pers.

– De stärker sin konkurrenskraft. De måste se till att de står rustade för framtiden. Det handlar om att utveckla, ha nischprodukter och se till att man är bäst på det man håller på med samtidigt som man ser till att inte åka iväg kostnadsmässigt. Man måste se till att effektivisera sina verksamheter, säger han.

De svenska stålföretagen satsar på nischer och specialprodukter.

– Det är inte fråga om att vara störst utan att vara bäst, säger Bo-Erik Pers och konstaterar att Sveriges stålindustri står för knappt tre promille av världens stålproduktion.

Läs också: Sandviks dystra delårsrapport.

Globalt är det dock betydligt kärvare. Världens stålproduktion minskar i år och i Kina, som stått för merparten av tillväxten under de senaste tio åren, så går det neråt också nästa år, enligt en prognos från World Steel Association.

I hela världen produceras i dag cirka 1,5 miljarder ton stål. Samtidigt finns det nu överkapacitet på över en halv miljard ton, merparten i Kina.

Överkapaciteten leder till prispress på främst standardprodukter.

Läs också: Tryckt stämning efter beskedet om nedläggning.

– Det går inte att jämföra svenska, nischade stålföretag med kinesiska bulkproducenter. Men det är klart, när det finns väldigt mycket material ute på marknaden som gör att standardstålen påverkas mycket prismässigt så får du så småningom också en påverkan på hela marknaden, säger Bo-Erik Pers.

Läs mer: Affärsvärlden om krisen.

Mer läsning

Annons