Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Min älskade "svamp" i Hofors

/

Kommer ni ihåg den där läckra busskuren utanför södra porten in till Ovako i Hofors? Den som såg ut som en svamp. Jag kollade upp – och den finns kvar.

Annons

Vi åker inte förbi när ni åker förbi.

Jag har varit fotograf på Arbetarbladet i över tjugo år. Alla de gånger jag åkt in i och förbi Hofors på väg till alla möjliga fotouppdrag är otaliga. Varenda gång har "svampen" funnits i periferin. Den har liksom fastnat på min näthinna. Jag har dock aldrig fotat den.

Läs även: Portarna vid slaggstensväggen

Jag såg bilden framför mig och planerade under minst tio år att nästa punkband från Hofors skulle förevigas i, på och kanske under "svampen". En tokbra bild skulle det bli!

Men för något år sedan var den bara borta, puts väck! Jag åkte ner för backen på väg in i Hofors och det var något som saknades i högra ögonvrån.

Äh, men va f-n, man ska passa på att göra det som ploppar upp i skallen på en gång. Vad har den tagit vägen? Finns den kvar på någon bakgård eller är den kasserad?

Läs även: Kallbad för coola barn

Jag fick rådet att ringa Anders Dannberg som är säkerhetschef på Ovako.

– För 4-5 år sedan började det komma in rätt många frågor om att folk ville köpa busskuren så vi bestämde att det var dags att flytta den, säger Anders Dannberg.

– Dessutom har det inte stannat verkbussar vid hållplatsen på många år och den stod i vägen för större fordon som skulle in på och ut från Ovako.

Anders Dannberg kör in mig på fabriksområdet, in på gamla Bruksgatan och förbi gamla stallbacken. På vänster sida står den, min "svamp" – eller inte min, men busskuren jag fotodrömt om.

– Den används numera som skydd vid olika säkerhetsövningar här inne på Ovako, vid dåligt väder och så, säger Anders.

Läs även: Modern retro

När jag letar information om busskuren får jag fram att det är en dansk designer, Poul Cadovius, som på 60-talet testade att göra former av glasfiber, bland annat denna Busskur. Hur den hamnade i Hofors och när verkar jag inte kunna få reda på, än så länge i alla fall . Vet ni?

Mer läsning

Annons