Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung-Fukonst i Torsåkers bygdegård

/
  • MEDITATIVT. Ledaren Patrik Gavelin beskriver kampkonsten
  • INSTRUKTION. Jonas Armendariz från Mexico instrueras här av Patrik Gavelin som leder träningen på det pågånde Kung-Fu lägret i Torsåker. Tioårige Egil Gavelin Parker ser på i bakgrunden.
  • DUELL. Jonas Armendariz och Egil Gavelin Parker jobbar ihop på Kung-Futräningen i Torsåker. Den här veckan har 30-talet utövare av systemet

I veckan anordnas det Kung-Fuläger i Torsåkers bygdegård. Det är ledaren Patrik Gavelin från Stockholm som lär ut ett system med övningar som kallas "Ving Tchun".
– Vi har tänkt att det ska bli en tradition att samlas här varje år, säger initiativtagaren och Torsåkersbon Mathias Sylwan som själv är hängiven kampsportsutövare.

Annons

Det är ett 30-tal personer som i veckan träffas i Torsåker för att utveckla sina kunskaper i kampkonsten "Ving Tchun". Det är en gren inom Kung-Fu med ett eget system av övningar som alla handlar om självförsvar.

– Det som är speciellt med det här systemet är att du inte tänker ut vad motståndarens nästa drag är utan istället känner du vad han eller hon tänker göra. Egentligen behöver du inte ens titta, det blir som en slags autopilot som reagera på den andras rörelser, förklarar Patrik Gavelin.

På lägret är utövare från flera olika klubbar i Sverige med och en elev kommer ända från Mexico.

– Min tränare har flyttat hit till Sverige och det är han som har bjudit hit mig. Jag har tagit ledigt från skolan och är här en hel månad bara för att träna vid akademin i Stockholm och för att följa med på det här träningslägret. Det är verkligen stimulerande med alla duktiga utövare som är här, säger Jonas Armendariz.

Han har hållit på med Kung-Fu i ungefär tre år och det som han gillar mest är den mentala styrka som han upplever att han bygger upp.

– Jag såg först en video på internet och blev intresserad att pröva. Nu är jag fast, det utvecklar sinnet på ett positivt sätt, säger han.

De flesta som utövar "Ving Tchun" är över 18 år och ledarens tioårige son Egil Gavelin Parker är yngst på lägret.

– Det handlar bara om teknik och inte om styrka eller vighet, därför är det här en sport som vem som helst kan hålla på med hela livet, säger Patrik Gavelin.

Initiativtagaren Mathias Sylwan från Torsåker har självt hållit på med Kung-Fu sedan i tonåren. Han ser det som en social grej, men han uppskattar också den slags meditativa tillstånd som ofta uppstår.

– Det fyller mig med en sådan glädje och ett sådant lugn.

Han är nöjd med uppslutningen i bygdegården och hoppas nu på att det blir en tradition att förlägga ett årligt träningsläger just här.

– Det här är perfekta lokaler med både sovplatser i vandrarhemmet kök och gymnastiksal. Dessutom finns det en affär nära.

Mer läsning

Annons