Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuséet dokumenterar arbetarhistoria

Länsmuseet i Gävleborg ska driva ett pilotprojekt om dokumentation av stålindustrier. Ovako Steel i Hofors får nu sin nutidshistoria nedskriven.

Annons

Tekniska museet och Jernkontorets Bergshistoriska utskott har kommit med en projektidé för att dokumentera dagens stålindustrier. Nu ska Länsmuseet i Gävleborg genomföra den första dokumentationen.

– Vi blev tillfrågade om vi ville genomföra pilotprojektet eftersom vi för några år sedan genomförde en inventering på uppdrag av Sandvik, säger Anna Lindgren, 1:e antikvarie på Länsmuseet Gävleborg.

Pilotprojektet kommer att ske hos Ovako Steel i Hofors och genomförs under hösten. Genom intervjuer, fotografier och ritningar ska stålindustrins nutidshistoria skrivas ned. Målet är att andra industrier ska ta efter och dokumentera dagens tekniker.

– Vi ska försöka fånga kunskap som vi inte hittar rätt på annars. Det som de anställda har i händer och huvud och som inte sparas ned. Vi ska visa att historisk kunskap är viktig för att kunna utvecklas, säger Anna Lindgren.

Projektet kommer att kosta 283 500 kronor, Tekniska museet och Riksantikvarieämbetet kommer att bidra med 40 000 kronor. Resterande har man sökt bidrag för hos Gästriklandsfonden. Flera samarbetspartners, däribland Hofors kommun och Hofors hembygdsförening bidrar med egen tid.

Mer läsning

Annons