Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laurentsio Pettersson signerar boken "Laurentsio – Att lyckas mot alla odds" på tomtekväll i Hofors

/
  • Kungaparet har fått ett exemplar av Laurentsios bok.
  • På bokmässan i Göteborg överlämnade Laurentsio ett exemplar av sin självbiografi till kulturminister Alice Bah.

Laurentsio Pettersson signerar sin självbiografi i Hofors på torsdagen.
– Jag ska vara på hemmaplan på tomtekväll. Det ser jag verkligen fram emot, det är mycket om Hofors i boken, säger han.

Annons

Laurentsio Petterssons liv börjar på barnhemmen i Rumänien. Där växte han upp sedan föräldrarna lämnat bort sin son som fötts med korta ben utan knäled samt deformerade händer och fötter. Nu släpper han en bok – som handlar om resan därifrån och hans liv i Sverige.

– Jag hade en dröm att släppa en bok. Jag hade så mycket att berätta, säger han.

Läs mer: Lorre gillar utmaningar

Laurentsio såg flera som växte upp i de rumänska barnhemmen, med slitna kläder, utan leksaker och ömhet, brytas ner av hopplösheten. För att inte gå samma väg bestämde han sig tidigt att tänka positivt.

Hur behöll du livsgnistan på barnhemmet?

– Jag var en nyfiken person, är man inte nyfiken får man inte reda på någonting. På barnhemmet var det 400 pojkar, det är en hel industri. Man var tvungen att vara social, men vissa var dumma och mobbade, säger han.

När kommunistregimen föll och omvärlden fick se misären i de rumänska barnhemmen kom hjälparbetare från olika länder till landet, och barnhemmet i Jucu de Sus. Två av dem var Doris och Sten Pettersson, från Hofors, som åkt ner med organisationen Barnens livlina.

Läs mer: Från Hofors till filmvärlden – mot alla odds

Senare kom Doris tillbaka och tog med sig Laurentsio till ett nytt liv i Hofors. Mycket var nytt, Laurentsio som aldrig ägt en tandborste hade många stora hål, en varböld på kinden och hans händer och fötter krävde flera operationer.

– Hade jag inte kommit till Hofors hade jag nog inte levt nu, säger han.

I boken "Laurentsio – Att lyckas mot alla odds", som är skriven tillsammans med Torbjörn Vårsaga, berättar han öppenhjärtligt om både svårigheter – mobbing, arbetslöshet och skulder – och om det som gör honom lycklig – sitt nya liv i Sverige, guldmedaljerna i Special Olympics, modelljobb, medverkan i långfilmen "Yoko" och tv-serien "Mot alla odds".

– Jag tycker att det är viktigt att människor med funktionsnedsättning får synas. När jag kom till Sverige märkte jag att man inte var van att se människor som ser annorlunda ut. Jag tycker att man kan lyfta funktionshindrade i till exempel Melodifestivalen. Det finns många som har en fantastisk röst, säger Laurentsio Pettersson.

Läs mer: Tv-stjärnan återvänder hem

Nu har han påbörjat nya kapitel i sitt liv – på Öland där han bor med sambon Anette.

– Det är det bästa som har hänt i mitt liv. Att jag hittade kärleken, säger Laurentsio Pettersson.

Mer läsning

Annons