Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse för Eklund

/

Anders Eklund döms till livstids fängelse för morden på 10-åriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Han ska även betala 860 000 kronor i skadestånd till offrens anhöriga.
Eklund och hans advokat Leif Silbersky bestämde direkt att inte överklaga Falu tingsrätts dom.

Annons

I domen på måndagen betonas brottens oerhörda brutalitet och att Eklund innan morden gjorde sig skyldig till grova sexuella övergrepp mot fysiskt underlägsna, i praktiken helt försvarslösa, personer.

Eklunds advokat Leif Silbersky hävdade under rättegången att Eklund inte borde dömas för våldtäkterna eftersom de i juridisk mening konsumeras av morden och därmed ska räknas som samma handling. Men tingsrätten slår fast att det handlar om separata handlingar och att morden begåtts för att Eklund ville slippa åka fast.

– Vi menar att våldtäkterna är så pass separata att han ska dömas för dem särskilt. Sexbrotten har skett först och sen har offren försökt fly och Eklund har sprungit efter dem och mördat dem, förklarar tingsrättens lagman Lars Eklycke för TT.
Anders Eklund och Leif Silbersky gick igenom Falu tingsrätts dom på måndagen och bestämde ganska fort att inte överklaga. Därmed står tingsrättens dom som den juridiska slutpunkten för ett av årtiondets mest spektakulära brottmål.

– Vi kan inte förvänta oss en förändring av påföljden och kommer inte att överklaga, säger Leif Silbersky till Arbetarbladet.
– Han vill komma under behandling så snabbt som möjligt. Om han nöjdförklarar sig innebär det en möjlighet för honom att förkorta väntetiden på behandling, säger Silbersky och konstaterar att Eklund nu får vård inom kriminalvårdens ramar.
– Vi kan bara hoppas att den blir fullgod, säger Leif Silbersky.


Att Eklund döms till livstid kom inte som någon överraskning. Men däremot är det mycket ovanligt att tingsrätten pekar ut att båda morden var för sig är grund för livstids fängelse.
– Självklart är vi nöjda med domen, både att våldtäkterna döms separat och att båda morden förtjänar livstid. Det var den uppfattning vi hade, säger Patrik Säflund, vice chefsåklagare som haft hand om Engla-fallet.


Varken Engla Höglunds eller Pernilla Hellgrens anhöriga får så höga skadestånd som de begärt, men ändå något högre än schablonen som ligger på 50 000 kronor. De får nu 75 000 kronor vardera för psykiskt lidande.

Sammanlagt ska Anders Eklund betala 860 000 kronor i skadestånd, ersättning för inkomstförluster och begravningskostnader. Englas mamma Carina Höglund får högst summa, 210 360 kronor. Catharina Wikner, som företräder 10-åriga Englas familj, ska diskutera med sina klienter om skadeståndet ska överklagas.
Pengar igen tröst
– Nu vill jag understryka att pengar är av mycket underordnad betydelse men det är det enda sättet de kan bli kompenserad – de kan ju aldrig få tillbaka sin flicka, säger Catharina Wikner.

Mer läsning

Annons