Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LSS-projekt ledde tillfast jobb för Pascasie

/
  • Fick utbildning som ledde till jobb. 61-åriga Pascasie Ntabangana ingick i ett LSS-projekt som ledde till att hon numera är certifierad som personlig assistent inom hemtjänsten åt bland andra brukaren Ove Norman.

Utan några språkkunskaper i svenska eller erfarenheter från att leva och försörja sig i ett svenskt samhälle kom hon som 56-åring till Hofors från Burundi.
Men genom ett LSS-projekt kan 61-åriga Pascasie Ntabangana i dag stoltsera med en egen försörjning och titeln personlig assistent.

Annons

Pascasie Ntabangana ler när hon berättar att hon för första gången på fem år har en tryggad försörjning och en fast lön i flera månader framöver. Hon arbetar som personlig assistent inom hemtjänsten i Hofors kommun. Ett arbete hon fick genom det kompetenshöjande LSS-projektet som Centrum för Arbete, CFA, i Hofors startade i mars 2010.

– Jag känner mig stolt över att jag kan det här jobbet och kan försörja mig själv, säger Pascasie Ntabangana.

Ettårig utbildning

CFA startade projektet med målet att bland annat få ut invandrare och socialbidragstagare på arbetsmarknaden. I samarbete med Framnäs folkhögskola i Piteå fick deltagarna i projektet gå en ettårig utbildning som i slutändan certifierade dem som personliga assistenter.

– Det är inte lätt att integreras i ett helt nytt samhälle och lära sig det svenska språket när man är över 50 år. Men genom det här har jag blivit integrerad och har en kompetens som gör att jag kan få jobb, säger Pascasie Ntabangana.

Kom till Hofors 2006

Hon kom till Hofors 2006 från Burundi i Afrika utan några språkkunskaper i svenska. Sedan dess har hon studerat på SFI, svenska för invandrare, praktiserat flera gånger inom äldreomsorgen i Hofors och haft korta vikariat under sommaren. Jobbet som personlig assistent blev Pascasie första riktiga jobb på fem år.

I dag arbetar hon fem dagar i veckan som personlig assistent och det märks att hon kan sitt arbete. När Arbetarbladet träffar henne hemma hos brukaren Ove Norman är det full fart.

– Du vill fotografera mig? Ja men då kan jag väl passa på att bädda Oves säng samtidigt eller kanske diska, säger Pascasie och börjar genast rätta till täcket i sängen.

– Hon kan det här, konstaterar Ove.

Om fyra år går Pascasie själv i pension. Men några tankar på att ta det lugnt fram tills dess har hon inte.

– Nej, nej, jag vill väl hinna arbeta lite innan dess, det är ju så roligt, säger hon.

Mer läsning

Annons