Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människoätande zombier jagar seriemördare i Hofors

Ett skogsbryn vid Gamla Fagerstavägen är skådeplatsen för inspelningen av zombiefilmen Day of Fools.
– Solsken och fågelsång är bra kontraster till köttätande zombier, säger Johan Bergkvist, en av de två regissörerna.

Annons

I dagarna spelas zombiefilmen Days of Fools in strax utanför Hofors och producenten Alexander Thisell kommer hasande på stigen. Det är ingen vacker syn. Han ser fasansfull ut. Förutom att ordna finansieringen av filminspelningen är han skådespelare och gestaltar en av de zombier som jagar människor.

Filmteamet älskar zombiefilmer och regissören Johan Bergkvist kom på idén en kväll då han såg filmerna Night of the living dead och Liftaren samma kväll.

– Varför inte skriva en story som kombinerar både en seriemördare och zombier tänkte jag, säger han.

Christoffer Latvala är den andra av de två regissörerna. Han är uppvuxen i Hofors och miljöerna kring orten var perfekta för filminspelningen. När Arbetarbladet kommer på besök regisserar han skådespelarna i ett skogsbryn 100 meter från föräldrahemmet. Det är härlig dag med solsken och fågelsång.

– Miljöerna fanns redan och de är lättillgängliga. Vi är ute efter kontraster och då passar solsken och fågelsång bra, säger Johan Bergkvist.

Förberedelserna startade för ett år sedan och inspelningen har pågått under en veckas tid. I morgon filmar teamet de sista scenerna.

Titeln, Day of Fools, härrör från 1 april, alltså den dag då människor skämtar med varandra.

– Liftaren i filmen är en seriemördare och hans offer reser sig upp för att hämnas. De har blivit människoätande zombier, säger Johan Bergkvist.

Han tycker samhällsfrågor ofta vävs in i zombiefilmer. I zombiefilmsmästaren George A. Romeros filmer står zombier för en marginaliserad grupp i samhället. I hans senaste film, Land of the Dead, tar Romero i princip ställning för dem.

– Att zombier äter människokött tror jag handlar om konsumtion, säger Johan Bergkvist.

Det är oklart var filmen utspelar sig. Det är någonstans i USA på en ort som heter Little Rock.

Jim van Wilsem spelar seriemördaren Michael som tror att han är ärkeängeln Michael och mördar människor som han anser vara syndare. Han är på väg till nästa tagning och bär på en spade. Vanligtvis spelar han teater.

– Det här är jättekul. Jag har inte spelat i filmer tidigare. Skådespeleri är alltid roligt och jag tycker om det mesta, säger han.

Filmen ska distribueras via webben och släpps i augusti eller september.

Mer läsning

Annons