Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattsson vill rädda rivningshus i Hofors

/
  • Hyreshus kan bli kvar. Mats Mattson, som räddade Erskinehusen i Gästrike-Hammarby, vill köpa de hus på Rönningsgatan som ska rivas. Han bedömer att finns stora möjligheter att utveckla området.
  • Mats Mattsson.

Erskinehusens räddare Mats Mattsson kan vara den som stoppar rivningsvågen i Hofors. Han vill köpa och bygga om rivningshusen i Rönningen.
– Jag tror på det här, säger han.

Annons

Flera av de hus som ska jämnas med marken i Rönningen kan räddas. Det är fastighetsägaren Mats Matsson från Gästrike-Hammarby som ser stora möjligheter i att bygga om lägenheterna och utveckla området.

Fem hus på Rönningsgatan ska rivas. Förra veckan inleddes rivningen av Rönningsgatan 20 och 22 och här finns sammanlagt 27 lägenheter.
Men det är Rönningsgatan 23, 25, 27 och 29 som Mats Mattsson är intresserad av att köpa. Enligt Hofors bostadsförsörjningsprogram ska dessa 102 lägenheter försvinna under 2009 och 2010.

I Gästrike-Hammarby köpte han och byggde om de rivningshotade Erskinehusen. Det blev en framgång långt över det förväntade. Helt plötsligt var det möjligt att hyra ut lägenheterna.
– Husen i Rönningen är i bra skick och det finns hissar i dem. De ligger i ett område som går att utveckla, säger Mats Mattsson.


I det brev han skickat till kommunstyrelsen frågar han om kommunen kan ompröva rivningsbeslutet. Om han får köpa husen blir det frågan om stora investeringar.
– Man får vara beredd att satsa en del pengar. I Erskinehusen i Gästrike-Hammarby plöjde jag ner ett stort kapital, bland annat byggde jag en bergvärmeanläggning.
Kan det inte bli svårt att få lägenheterna uthyrda med tanke på befolkningsutvecklingen i
– Nej, det tror jag inte. Det bor ändå 10 000 personer i Hofors kommun och många människor vill flytta till den ort som de vuxit upp på. Jag har jobbat med hus i 31 år och vet vad folk vill ha. Och det kan vara bra om det finns flera aktörer i Hofors, säger han.
– Till Gästrike-Hammarby har folk flyttat trots att fabriken lade ner och det visar att folk är beredda att pendla.

Mer läsning

Annons