Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöprojekt i Hofors blir utan EU-pengar

Det var tänkt som ett miljöprojekt som skulle finansieras med EU-pengar.

Men nu underkänns Clean production center i Hofors för andra gången.

Projektkostnaden på 1,3 miljoner kronor får Hofors kommun betala själva.

Annons

I början av 2008 beviljade Tillväxtverket Hofors kommun EU-pengar till projektet Clean production center.

Projektets syfte var att etablera ett centrum som skulle verka för att miljöbelastningen vid tillverkning av stål och verkstadsprodukter skulle minimeras.

Kommunen har hela tiden ansett att projektet, som gjorts i två etapper, har varit lyckat sedan starten 2007. Men när projektpengarna från Tillväxtverket skulle betalas ut 2009 blev det stopp.

Tillväxtverket beviljade bara kommunen en utbetalning av EU-pengarna på 7 947 kronor, och nekade samtidigt en utbetalning på närmare 1,3 miljoner kronor.

Pengar som främst skulle gå till Hoforsföretaget GR Sanering.

Anledningen till nekandet ansåg Tillväxtverket vara att kommunen inte hade upphandlat vissa företags arbeten i projektet enligt lagen om offentlig upphandling. Trots att det är en av reglerna som krävs för att utbetalning av EU-medel ska kunna ske.

Överklagan från kommunen

Kommunen överklagade den uteblivna betalningen och hänvisade från sin sida till ett undantag i lagen om offentlig upphandling.

Att lagen inte ska gälla för kontrakt som avser forskning och utveckling.

Valet av företag att samarbeta med har kommunen förklarat med att de som anlitats är välkända av kommunen och att det finns stor tillit och förtroende till dem.

Men nu har Förvaltningsrätten gjort bedömningen att kommunen inte uppfyller de restriktioner eller visat att de forskning- och utvecklingstjänster som lagen syftar till. Därför har rätten valt att avslå kommunens överklagan. Det innebär i sin tur att kommunen får stå för kostnaderna på 1,3 miljoner kronor själva.

Mer läsning

Annons