Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missionskyrkan i Wall till salu – se den anrika byggnaden från insidan

/

Sugen på en bostad med rejält högt till tak? I nästan varje by finns de, missionshusen.
Byggda när den starka frikyrkorörelsen drog fram över landet på 1800-talet. Många tjänar fortfarande som missionshus till krympande församlingar, andra har fått ett nytt liv. Nu är missionshuset i Wall, Torsåker ute till försäljning.

Annons

Missionskyrkan i Torsåker står ståtligt mitt på åkrarna i Wall, Torsåker. Huset blev klart 1875 och fick sitt nuvarande utseende år 1900. När frikyrkan var som störst hade församlingen 500 medlemmar, nu är de färre än tjugo. På grund av det låga medlemstalet ska kyrkan nu säljas.

– Tidigare hade vi både kvinnofrukostar och musikcafé i församlingen men nu är vi för få, säger Ann-Mari Stendahl som tillsammans med sin man Tomas sköter verksamheten i Wall.

Läs även: Missionshuset i Lingbo till salu

De bor på gården bredvid kyrkan, i en gul villa som tidigare var pastorsbostad. De letar ny bostad eftersom även villan är till salu.

– Vi har bott här i över tjugo år så visst känns det lite konstigt men det blir nog bra, säger Tomas.

Det är kallt i kyrkan när vi går in, frostrosor på glasrutorna och iskalla dörrhandtag. I stora salen på nedervåningen är det högt till tak med ljusinsläpp från alla håll från de stora fönstren, god akustik och det är läktare runt hela rummet. Dessutom finns en liten vaktmästarbostad på övervåningen.

– Enligt fastighetsförmedlaren har det varit många och tittat på kyrkan, det skulle bli en fantastisk bostad om man renoverar den, säger Tomas Stendahl.

Läs även: Helén föll för ljuset

I Torsåker fanns det sju eller åtta missionshus tidigare och den i Wall var huvudkyrkan. Det var ofta så det var uppbyggt, flera små kyrkor i byarna och en större i det centrala samhället.

Just denna kyrka är byggd efter Gävles stadsarkitekt, Erik Hedins ritningar. Han ritade en grundmall som många av missionskyrkorna i området är byggd efter.

Användningsområdena för en gammal kyrka kan vara roliga så varför inte en uthyrningsverksamhet för dop och bröllop, ateljé, fritidshus eller en permanentbostad, bara fantasin sätter gränserna.

Men ska man använda den som bostad måste en bygglovsansökan lämnas in.

Läs även: Guds hus blir lägenheter

Mer läsning

Annons