Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorfordon i skogen – ett växande problem

Körning med motorfordon i skogen är ett växande problem. Många motorklubbar och enskilda privatpersoner vet inte vad som gäller när de vill ge sig ut i skogen. Det säger Rolf Bergström, vid naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

Annons

Körning med motorfordon i skogen, till exempel motorcross, fyrhjulingar och mopeder, är förbjuden enligt terrängkörningslagen. Trots det kör många motorintresserade ut i skogen utan att veta vad som gäller.

För att över huvud taget få köra med ett motorfordon i terrängen ska dispens medges av länsstyrelsen och markägaren också ge sitt medgivande.

Men det är inte enbart enskilda förare som har kunskapsluckor.

– Många motorklubbar tror att det är kommunen som ger dispens, säger Rolf Bergström,

Kommuner har bara rätt att yttra sig, men även om kommunen inte invänder mot ett motorarrangemang i terrängen kan länsstyrelsen ändå avslå en ansökan.

– Vi tittar på naturvärden och om det finns fornlämningar i området. Vi tittar också på om det finns boende i området. Om en kommun säger blankt nej brukar vi rätta oss efter det, säger Rolf Bergström.

– Det är en missuppfattning att man får köra i avverkningsmaskiners spår. Det är inga vägar utan räknas som terräng. Motorklubbar brukar också hänvisa till att de ska köra i skoterspår. Men skoterkörning sker vintertid och då skyddas terrängen av snötäcket, säger han.

Mer läsning

Annons