Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalskola startar i Hofors

Kulturskolan i Hofors startar i höst en musikalutbildning. Utbildningen är ett resultat av den förändring Kulturskolan genomgår.


Syftet är att förbereda ungdomar inför fortsatt verksamhet.


Samtidigt är kursändringen en anpassning till de krav som råder i underhållningsbranschen i dag.

Annons

Kulturskolan i Hofors genomgår för tillfället en stor förändring. Den traditionella indelningen i musik, teater och dans är inte lika tydlig längre. Nu ska elever och lärare inleda omfattande samarbeten över gränserna.

Ett led i denna förändring är en musikalutbildning som Kulturskolan startar under hösttermin. Den pågår till och med sommaren och skolåret avslutas med en musikal.

– Tanken är att eleverna ska ha ett mål med verksamheten och de vill sätta upp en riktig musikal, säger kultursamordnare Ritva Snellman.

Fler utbildningar på gång

Utöver musikalutbildningen ska Kulturskolan starta en ljud- och ljusteknikerutbildning och en artistutbildning.

– Förändringen handlar om att Kulturskolan måste förnya sig. Vi vill vara moderna och intressanta och vi måste rätta oss efter de krav som marknaden ställer, säger Ritva Snellman.

2005 gjordes en undersökning av ungas levnadssituation. I undersökningen framkom att ungdomar ville ha större inflytande inom skol- och fritidsområdet. Och nu kan man alltså skönja resultaten av den kursändring som Kulturskolan har gjort efter att ungdomarnas önskemål blev kända.

50 till audition

I måndags hölls en audition för musikalutbildningen och 50 elever kom för att pröva lyckan. Snellman hade dock väntat sig att fler elever skulle komma.

– Vi trodde att fler högstadieelever skulle komma, och vi brist på musiker och därför funderar vi på att hålla en audition till, säger hon.

Alla kommer inte med

Men alla kan inte komma med. Musikalutbildningen är avsedd för de som redan spelar i en högre division.

– Vi kan till exempel inte ta emot någon som precis börjat att spela ett instrument, säger Ritva Snellman.

Från föreningslivets sida kommer dock signaler om att musikalutbildningen blir en konkurrerande verksamhet. Hofors musikteater har haft planer på att sätta upp musikalen Världens bästa Astrid i vår, men nu är det oklart om det blir av.

– Vårt mål är givetvis att samarbeta med föreningarna och precis som jag förklarat så är det här en utbildning, säger Ritva Snellman.

Lära sig sätta upp musikal

Musikalutbildningen blir ett helhetskoncept, där samarbete och förståelse för andra personer, ansvar och disciplin ska stå i förgrunden.

Men syftet är också att de ska lära sig hur det går till att sätta upp en musikal.

– Det är fruktansvärt mycket arbete kring en musikal, säger Ritva Snellman.

Mer läsning

Annons