Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnderna vill sänka tröskeln till studier

/
  • Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden vill sänka tröskeln för att få unga utan fullständiga gymnasiebetyg att läsa vidare.

Studier på komvux med bibehållet försörjningsstöd – det kan bli verklighet för unga vuxna om Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden får som de vill.

Annons

Studiespåret är ett gemensamt förslag som arbetats fram av barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden i Hofors.

Syftet är att sänka tröskeln till att börja studera för unga vuxna som är utan gymnasiebetyg och står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Tanken är att man ska kunna studera med bibehållet försörjningsstöd för att komplettera sitt gymnasiebetyg. Men det finns en gräns för hur mycket man får läsa. Klarar man av två ämnen under två år får man därefter gå över till reguljära studier med finansiering av CSN, säger Kenneth Axling (S), ordförande för socialnämnden i Hofors.

Komvuxstudierna i Hofors bedrivs på distans – och för att underlätta vardagen för deltagarna i studiespåret vill man enligt förslaget att kommunen ska anställa en pedagogisk resursperson som kan finnas till hands och hjälpa eleverna.

– Det finns en del av de här unga vuxna som inte har en särskilt strukturerad vardag. Därför är tanken att de ska få komma till en lokal där det serveras frukost på morgonen och där de kan få stöd i sina studier, säger Kenneth Axling.

Förslaget har godkänts av båda nämnderna och har skickats vidare till Kommunstyrelsen som får ta ställning till om förslaget ska få vandra vidare till Kommunfullmäktige.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att de kommer att säga nej till det här, säger Kenneth Axling.

Har du någon uppfattning om vad det här kommer att kosta?

– Vi har redan lokaler som vi betalar för. Den enda kostnaden som vi räknar med tillkommer blir att vi anställer en person, säger Kenneth Axling.

Mer läsning

Annons