Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära krocka med björn i skogen

/
 • Rädd. Björnen kom emot Ida på skogsvägen utanför Hofors. ”Jag åker då inte mer cross i skogen själv. Aldrig. Om jag inte hade hunnit bromsa hade jag kört rakt in i björnen. Det var hemskt, jag var jätterädd”, säger hon.         Foto: Robert Johansson

Det kommer att dröja innan 19-åriga Ida Wallberg sätter sig på crossen och åker ut i skogen igen.
I fredag var hon med om ett oebehagligt möte med en stor björn på skogvägen utanför Hofors.
– Han gick rakt emot mig, berättar hon.

Annons

Ida Wallberg känner sig hemma i skogarna kring Hofors. Oräkneliga gånger har hon gett sig ut på sin cross i naturen, något som det nu är slut med.

I fredags kväll körde hon på skogsvägen mellan Gamla Fagersta och Barkhyttan i Hofors när en stor björn plötsligt klev ut framför henne på vägen.

Ida, som kommer i full fart, ställer sig på bromsen för att inte köra in i björnen som är omkring tio meter framför henne.

– Björnen var jättestor och började gå emot mig när jag stod stilla. Och så lät den, som om den skrek. Jag vet inte vad den gjorde, säger hon.

Motorstopp

 

Hennes första tanke var att hon var tvungen att vända. Att bara komma därifrån, även om hon egentligen vet att man ska stå stilla om man möter en björn.

Mitt i vändningen med crossen fick Ida motorstopp och blev ännu mer stressad av björnens närvaro innan hon kom iväg igen.

– När jag vände mig om gick björnen ännu fortare. Så jag satte gasen i botten, det luktade bränt från crossen, säger hon.

Alltid sett en björn

 

Chocken av att åka rakt mot en stor björn skakade om Ida rejält.

– När jag åkte därifrån bara skrek och grinade jag, berättar hon.

Väl i säkerhet blev hon snabbt mycket lugnare. Hon säger att hon är glad att hon klarade sig oskadd från mötet.

Trots att Ida brukar åka mycket i området har hon aldrig sett en björn förut och hon är absolut inte sugen på att träffa på en igen. Nu tänker hon låta crossen stå i garaget ett bra tag framöver.

– Jag åker då inte mer cross i skogen själv. Aldrig. Om jag inte hade hunnit bromsa hade jag kört rakt in i björnen. Det var hemskt, jag var jätterädd, säger hon.

Mer läsning

Annons