Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är hunden Oden infångad

I måndags kväll fångades hunden Oden in, den hund som förväxlats med en varg. Nu ska han vila upp sig hemma hos Maria Grönberg och Johan Dilén utanför Hofors.

Annons

Göran Larsson var den som lyckades fånga in den skygga hunden som strövat runt i Hofors i fyra veckor.
Göran Larsson fick ett telefonsamtal 06.30 på måndagen. Då hade Oden setts vid elljusspåret i Furulund. Göran Larsson satt sig i bilen med detsamma och åkte i väg. Efter tio timmar letande lyckades han fånga Oden. Då hade en bekant hjälpt till i sökandet och lockat fram Oden med en köttbulle.
Göran Larsson kastade sig fram och fick tag i Odens halsband. Det var ett i raden av många försöka att fånga Oden. Till slut lyckades han.
Vilar sig
Nu vilar Oden hemma hos Göran Larssons dotter Maria Grönberg och hennes sambo Johan Dilén, som är systerson till Odens ägare. Här bor också Odens syster Tindra. När Göran Larsson fångade Oden var det sedan lätt att få in honom i bilen.
– Han var så tacksam att bli infångad och när han kom hem till dottern la han sig på gräsmattan på en gång. Han hade massor av fästingar på sig, det behövs inte många dagar för en hund att bli förvildad.
Oden har setts i centrala Hofors i flera veckor. Flera personer som sett honom har trott sig se en varg.
Beskrivning av varg
Uppgiftslämnare har sett en varg med svart rygg och konstig svans, en beskrivning som stämmer in väl på den skygge Oden, som är en blandras mellan laika, jämthund och stövare.
Vissa personer ansåg att skyddsjakt skulle beviljas på Oden, som är två år gammal.
Levt av blåbär
– Vilka jönsar! Man kan ju inte skjuta en hund innan man försökt fånga in den. Han har ju inte skadat någon, säger Göran Larsson.
Oden har levt av bland annat blåbär och hallon. Men att hitta mat är aldrig ett större problem för en hund, menar Göran Larsson.
– Hundar hittar alltid något att äta. Han har varit väldigt ensam och har gått fram till andra hundar, men folk har blivit rädda och föst i väg honom, säger Göran Larsson.
Han ska inte återvända till ägaren, utan Oden ska få ett nytt hem.
Härstammar från Öland
– Odens rymning var ett misslyckande för honom, säger Göran Larsson.
Enligt honom härstammar Oden från den omtalade jakthunden Öland, en hund som levde i Älvdalen i norra Dalarna.
– Öland var Odens farfar, säger Göran Larsson.

Mer läsning

Annons