Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Saga exempel på läkarkonferens

Allt fler barn med krokig rygg slipper stelopereras. Torsåkerstjejen Saga Wallberg är en av dem och i dag tas hennes operation upp som exempel på en läkarkonferens i Uppsala.

Annons

200 patienter opereras på Akademiska sjukhuset i Uppsala varje år för olika skelettdefromationer. 70 av dem är skolioser eller andra missbildningar i ryggen.

Men bara ett fåtal har samma problematik som Saga Wallberg. Hon hade förutom sned rygg även ett revben som växt ihop på tvären.

– De barn som också har en deformerad bröstkorg riskerar att få försämrad lungkapacitet och svårigheter att andas om de inte opereras rätt. På Akademiska sjukhuset behandlas mellan tio och tjugo barn per år med den typen av problem, säger Håkan Jonsson, ryggkirurg och ansvarig för konferensen där ny operationsteknik står i centrum.

Kirurgingreppet på Saga Wallberg tas upp som exempel. Under senare år har nämligen nya metoder utvecklats för små barn med krokiga ryggar där man styr tillväxten av ryggen utan att stellägga den. En titanstav som med jämna mellanrum kan förlängas stagar upp ryggen.

– På så vis kan bröstkorgen och lungorna växa till.

Annars ökar risken för kraftigt försämrad lungkapacitet och svårigheter att andas, säger Håkan Jonsson.

Mer läsning

Annons