Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har IVO sagt sitt om missade obduktionen av Mikaels mamma: "På sätt och vis en vinst"

/

Det var försommaren 2014 som Mikael Lindhs mamma Inga Klang plötsligt dog bara två dagar efter ett besök hos en stafettläkare i Hofors.
Mikael Lindh krävde en obduktion av sin mamma som i stället kremerades.
Nu riktar IVO skarp kritik mot stafettläkaren men inte främst för den missade obduktionen – utan för bristerna i vården hon fick innan hon avled.

Annons

LÄS MER: Läkaren glömde bort obduktionen

Arbetarbladet har vid flera tillfällen rapporterat om fallet med Storvikbons Mikael Lindhs mamma Inga Klang vars obduktion glömdes bort. Mikaels mamma avled hastigt och oväntat, 65 år gammal, 22 maj 2014 – bara två dagar efter ett besök på vårdcentralen i Hofors.

Mikael kryssade i rutan för att kräva en obduktion och hoppades bringa klarhet i varför hans mamma dog så plötsligt. Ett tag senare anade han att något inte stod rätt till när obduktionsrapporten aldrig kom – och fick då chockbeskedet att det inte fanns någon rapport.

LÄS MER: Hälsocentralen i Hofors anmäls för missad obduktion

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nästan två år efter att händelsen inträffat kommit med ett utlåtande som riktar skarp kritik mot den ansvariga stafettläkaren – men inte för den missade obduktionen. IVO skriver att bristerna är redogjorda runt den missade obduktionen och att de inte kommer utredas vidare.

I stället lägger IVO krutet på behandlingen på vårdcentralen som föregick dödsfallet.

Inga Klang hade nytillkomna andningsbesvär, bensvullnad och en misstanke om hjärtsvikt. Hon skickades hem av stafettläkaren med en linda runt benet och vätskedrivande läkemedel för återkoll om två dagar. Undersköterskan som lindade benet ska ha rådfrågat Ingas personliga läkare om behandlingen som då avrådde även en lätt lindning då hon var multisjuk och hade en artärproblematik. Lindningen genomfördes ändå.

LÄS MER: Hälsocentralen i Hofors anmäls för missad obduktion

Mikaels mamma Inga hann dö innan hon gjorde det ordinerade återbesöket hos en distriktssköterska. IVO anser att stafettläkaren inte gjorde en tillräckligt grundlig analys av patientens sjukdomshistoria och dåvarande status.

Mikael Lindh själv ser IVO:s utlåtande som en någorlunda upprättelse och vill helst av allt bara gå vidare.

– Vi lägger inte ner någon mer energi på det här nu. Vi provade att lägga fram detta hos IVO och nu har vi vunnit på sätt och vis, med den här skarpa kritiken.

Hur ser du på vården hon fick dagarna innan hon dog?

– Hon hade förmodligen dött ändå ganska kort därefter, men kanske inte fullt så snabbt. Vi har hållit på med det här i två år och vill lämna det bakom oss, säger Mikael Lindh.

Mer läsning

Annons